Gazdaság

Nem okozna gondot Bige Lászlónak a rekordbírság kifizetése

A milliárdos nem politikai elköteleződésből, illetőleg valamelyik miniszterelnök-jelölt politikájának támogatása miatt szánta rá magát a baloldal erőteljes támogatására

Céges és magánvagyona alapján sem jelentene gondot Bige Lászlónak a vállalatcsoportjára kirótt, rekordösszegű versenyhivatali bírság kifizetése.

Nem okozna gondot Bige Lászlónak a rekordbírság kifizetése
Bige László bárkit kész támogatni a bírság elengedésének reményében
Fotó: MH

Noha van miből befizetnie Bige Lászlónak a cégcsoportjára kartellezés miatt kirótt versenyhivatali bírságot, ő mégis beállt a baloldal jelöltjei mögé annak reményében, hogy megúszhatja a bírságot. Az egyik leggazdagabb magyar vállalkozásaira kirótt rekordnagyságú büntetés „jócskán eltörpül az üzletember céghálójának értéke és a személyes vagyona mellett is” a Világgazdaság információi szerint.

A baloldali milliárdos vagyonát egyébként tavaly 112 milliárd forintra becsülte a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány, ezzel az összeggel a tizedik legvagyonosabb embernek számít, amivel egyébként a Forbes legutóbbi, ötven leggazdagabb magyart összesítő listáján is szerepel. Céges oldalról sem jelenthet problémát a bírság rendezése, szintén a Világgazdaság elemzésében olvasható, hogy a Bige László érdekeltségeibe tartozó cégek összesen 131 milliárdnyi árbevételt értek el az előző üzleti évben.

Mint ismert, a 14,1 milliárd forintos bírságot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azért szabta ki, mert találtak egy, a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellt. Bige László cégcsoportja ellen hat éve folytak különböző versenyhivatali eljárások.

Ahogy arról már írtunk, a nemzeti versenyhatóság most zárult vizsgálata feltárta, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt., illetve a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó és forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább azokat. A cégcsoport emellett – a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében – jelentős évi minimum vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.

A versenyhatósági eljárás feltárta, hogy a cégcsoport olyan komplex megállapodásrendszert alakított ki a stratégiai partnereivel, amely gátolhatta a vevőkért folytatott versenyt, és az árazás folyamatába is több ponton beleszólt. Ezzel a Bige-érdekeltségek végső soron a hazai gazdákat, gazdaságokat károsították meg. A versenyhivatal lapunk megkeresésére küldött tájékoztatása szerint „műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt – a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest – magasabb árakkal szembesülhettek”.

A most kiszabott bírsággal egyébként a baloldal embere – aki október elején úgy fogalmazott: Orbán ellen bárkit támogat – rekordot döntött. A versenyhivatal ugyanis tavaly összesen 8,4 mil­liárd forint értékben szankcionált, a Nitrogénművek Zrt./Bige Csoportra kirótt bírság ezt önmagában jócskán meghaladja.

A baloldal támogatása sem véletlen vagy érdek nélkül való. A nyilatkozatai alapján ugyanis Bigének mindegy, hogy ki kerül kormányra, csak bukjon a Fidesz – fejtette ki lapunk egy korábbi cikkében Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette, ez is annak a jele, hogy ő főként nem politikai elköteleződésből vagy valamelyik miniszterelnök-jelölt politikájának támogatása miatt szánta rá magát a baloldal erőteljes támogatására, hanem azért, mert attól majd előnyt remél. Jelesül azt, hogy a cégcsoportjára kirótt nagy összegű versenyhivatali bírságot nem kell majd megfizetnie. Deák Dániel kiemelte még, kérdés, hogy a baloldali milliárdos vajon mit vár el még a balliberális pártoktól, mit kér a háttérben cserébe a támogatásokért.

Kapcsolódó írásaink

Bige László előnyt remél a baloldaltól

ĀKérdés, hogy vajon mi mindent vár el még a balliberális pártoktól, mennyivel támogatja Márki-Zay kampányát, és mit kér cserébe mindezért – mondta Deák Dániel