Belföld

Bige László finanszírozná Márki-Zay kampányát

A baloldali oligarcha, Bige László a Partizán műsorában bejelentette: hajlandó anyagilag is támogatni Márki-Zay Péter kampányát, mivel a mai kormány helyett a tarka macskáját is inkább tudná ajánlani az országnak.

Bige László finanszírozná Márki-Zay kampányát
Bige László
Fotó: MH

Márki-Zay Péter nagyon jó lenne Magyarországnak – mondta a vörösbáró a műsorban, majd hozzátette: végre harminc év után lenne egy független miniszterelnök-jelölt. Leszögezte: hajlandó lenne anyagilag is támogatni a kampányát. „A mai kormány helyett a tarka macskámat is tudnám ajánlani” – fűzte hozzá Bige.

A támogatási ötlet hátterében az állhat, hogy Bige azt reméli: egy esetleges kormányváltás után megúszhatja azokat a büntetéseket, amelyeket jogsértő tevékenységei miatt szabtak ki rá.

A Partizán vasárnapi adásában reagált először a baloldali oligarcha a GVH szankciójára. A Bigéhez köthető teljes cégcsoport 11 milliárd forintos bírságot kapott végül, a fennmaradó hárommil­liárdot a Hőgyészi Kft., illetve a részben együttműködő Cargill kapta. 

Mint korábban megírtuk, céges és magánvagyona alapján sem jelentene gondot Bige Lászlónak a vállalatcsoportjára kirótt, rekordösszegű versenyhivatali bírság kifizetése.

A baloldali milliárdos vagyonát egyébként tavaly 112 milliárd forintra becsülte a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány, ezzel az összeggel a tizedik legvagyonosabb embernek számít, amivel egyébként a Forbes legutóbbi, ötven leggazdagabb magyart összesítő listáján is szerepel.

A mostani eljárásban összesen tizenegy hazai szereplő volt érintett, közülük kettő elismerte a jogsértést. Sőt, korábban vesztegetés gyanúja miatt Bige Lászlót már kihallgatta a rendőrség, házi őrizetben is volt. 

Objektum doboz

A gazdákat károsította meg

A nemzeti versenyhatóság vizsgálata feltárta, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt., illetve a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó és forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább azokat. A cégcsoport emellett – a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében – jelentős évi minimum vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.

A versenyhatósági eljárás feltárta, hogy a cégcsoport olyan komplex megállapodásrendszert alakított ki a stratégiai partnereivel, amely gátolhatta a vevőkért folytatott versenyt, és az árazás folyamatába is több ponton beleszólt. Ezzel a Bige-érdekeltségek végső soron a hazai gazdákat, gazdaságokat károsították meg. A versenyhivatal lapunk megkeresésére küldött tájékoztatása szerint „műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt – a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest – magasabb árakkal szembesülhettek”.

A most kiszabott bírsággal egyébként a baloldal embere – aki október elején úgy fogalmazott: Orbán ellen bárkit támogat – rekordot döntött.

A versenyhivatal ugyanis tavaly összesen 8,4 mil­liárd forint értékben szankcionált, a Nitrogénművek Zrt./Bige Csoportra kirótt bírság ezt önmagában jócskán meghaladja.

Bige László régóta Gyurcsány Ferenc bizalmasának számít. A vörösbáró cége a Gyurcsány-kormánytól még 2009-ben kapott több mint tízmilliárd forintnyi hitelt, miközben azokban a hónapokban az ország majdnem csődbe ment, csak az IMF-hitel miatt nem következett be a tragédia. Bige László annak ellenére kapott feltételek nélküli kölcsönt a baloldali kormánytól, hogy eközben az emberek a túlélésért küzdöttek.

Bige László kapcsán kérdés, hogy vajon mit vár el még a balliberális pártoktól, mit kér a háttérben cserébe a támogatásokért. Külön kérdés, hogy Karácsony Gergely kampányát, aki a 99 Mozgalmat éppen azért hozta létre, hogy ilyen módon gyűjtsön adományokat a kampányára, vajon mennyi forrással támogatta. Karácsony szemmel láthatóan rengeteg pénzt gyűjtött össze, hiszen az előválasztás során több száz millió forintot költött. Vélhetően Bige is a finanszírozók között volt - nyilatkozta lapunknak korábban Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Ezüst helikopterre is futja

2011-ben látott napvilágot, hogy egy 5 tonnás ezüst helikopter ereszkedett alá óvatosan manőverezve a belváros közepén, a Hotel President tetejére. Kiderült, hogy a helikopter a Bige Airé, ami a Bige Holding része. 

Objektum doboz

Az üzletember egy Aerospatiale AS365 Dauphin II-essel repked jelenleg Nyíregyháza, Komandó, a Bige Holding gyárai és a világ más részei között. A légi jármű több mint tízmillió dollárba kerül, ami mintegy hárommilliárd forintnak felel meg. Ezzel Bige Lászlóé a legdrágább, Magyarországon magánkézben levő helikopter.

Kapcsolódó írásaink

Bige László előnyt remél a baloldaltól

ĀKérdés, hogy vajon mi mindent vár el még a balliberális pártoktól, mennyivel támogatja Márki-Zay kampányát, és mit kér cserébe mindezért – mondta Deák Dániel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom