Belföld

Pénteken folytatódik a közös ima Magyarországért

Visszatér eredeti helyszínére a Mária Országa Imaközösség elsőpénteki rózsafüzér-imádsága, az eseményt azonban továbbra is közvetíteni fogja a Mária Rádió Facebook-oldala. A szervezők várnak mindenkit pénteken délután 4-től a Várkert Bazár fölötti Mária-szobornál, ahol Székely János püspök, a közösség védnöke is jelen lesz.

Pénteken folytatódik a közös ima Magyarországért
Szeptembertől tizenkét hónapon át minden elsőpénteki rózsafüzér imádság harmadik tizedét Európa egységéért fogja mondani egy-egy más nemzetből érkező, meghívott vendég (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hans Lucas/Simon Guillemin

Székely János szombathelyi megyéspüspök lett a Mária Országa Imaközösség védnöke és lelkivezetője – tájékoztatta lapunkat Kiss Antal teológus, a közösség életre hívója.

Kiss Antal elmondta, a trianoni békediktátum századik évfordulója alkalmából a 2020-ról 2021-re halasztott budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig a keresztény Magyarországért és keresztény Európáért fognak imádkozni.

Szeptembertől tizenkét hónapon át minden elsőpénteki rózsafüzér imádság harmadik tizedét Európa egységéért fogja mondani egy-egy más nemzetből érkező, meghívott vendég. Először a hét trianoni szomszéd ország kerül sorra – ismertette.

A júliusi, immáron hetedik alkalomra Székely János mellett Michael August Blume-t, hazánk apostoli nunciusát is meghívták, az imádságra pedig a koronavírus-járvány előtti helyén, a budavári Mária-szobornál kerül sor.

Kiss Antal elmondta, hogy a legutóbbi, még Piliscsabán végzett és online közvetített imát több mint ötven ezren látták a Mária Rádió Facebook-oldalán, és tizenhatezer-négyszázan kapcsolódtak be: a szervezők hasonló részvételre számítanak júliusban is.

A növekvő érdeklődés másik jele, hogy az elmúlt hetekben tucatnyi település csatlakozott a kezdeményezéshez az ország minden tájáról, sőt, határon túlról is, mint például a felvidéki Pozsonyeperjes, vagy a délvidéki Zenta.

Kiss Antal lapunknak még korábban elmondta (https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200304-rovid-ima-magyarorszagert), az átlagosan fél óra hosszúságú rózsafüzér sokak számára tűnhet túlságosan időigényesnek, ezért arra buzdítja mindazokat, akik pusztán időhiány miatt nem kapcsolódnak be, hogy szánjanak tíz másodpercet erre a célra, és mondják el a következő fohászt: „Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, áldd meg Magyarországot! Boldogasszony Anyánk, őrizd nemzetünket!"

A röpima szövegének születéséről szólva elárulta, mindkét történelmi himnusz – a Boldogasszony Anyánk kezdetű népének, valamint Kölcsey Ferenc Hymnusa – mondanivalóját kívánta egyetlen imába sűríteni úgy, hogy az fölidézze a Szent István-i országfelajánlás gesztusát.

A keresztény, katolikus nagycsaládok vezetésével és szervezésében megalakult Mária Országa Imaközösség azokat tömöríti, akik hisznek az imádság, a szeretet és az összefogás erejében, és szeretnék szolgálni az ezeréves Magyarországot.

A szervezők eredetileg imakilencedet terveztek a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 2020. szeptemberi kezdetéig. Minden hónap első péntekén délután négy órától a Várkert Bazár feletti Vízhordó lépcsőnél álló Mária-szobornál mondanak el egy rózsafüzért.

Az első alkalmat január 3-án tartották, a legutóbbi három alkalomba pedig a járványügyi korlátozások miatt online lehetett bekapcsolódni, többször részt vett rajta Eperjes Károly, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész is.

Eperjes Károly korábban lapunknak azt mondta (https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200430-kozos-ima-olaszorszagert-es-magyarorszagert), „akik Márián keresztül szeretik az országukat, azok kapcsolatban állnak egymással". A hetedik alkalomra július 3-án, pénteken délután négytől kerül sor a várban.

Kapcsolódó írásaink

Közös ima Olaszországért és Magyarországért

ĀEperjes Károly mindenkit arra buzdít, interneten vagy azon kívül kapcsolódjon be, „serkentsük nemzetünket, ugyanis a koronavírusnál nagyobb vírus régóta pusztít: az istentagadás vírusa”

Rövid ima Magyarországért

ĀEperjes Károly Kossuth-díjas színművész lesz az előimádkozója a pénteki fohásznak a budavári Madonna-szobornál