Belföld

Rövid ima Magyarországért

Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész lesz az előimádkozója a pénteki fohásznak a budavári Madonna-szobornál

Holnap rendezi meg harmadik imaalkalmát a Mária Országa Imaközösség, amely azt tűzte ki céljául, hogy a szeptemberben, Budapesten rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig minden hónap első péntekén 16 órakor közös rózsafüzért mond a budavári Madonna-szobornál.

Rövid ima Magyarországért

Az alkalomról Kiss Antal teológus, az imaközösség alapítója lapunknak elmondta: a kezdeményezés célja, hogy januártól szep­temberig ez a kilenc alkalom ráirányítsa a figyelmet arra, „Magyarországért magyarként nemcsak dolgozni, de imádkozni is lehet – sőt, kell”. Az átlagosan fél óra hosszúságú rózsafüzér azonban sokak számára tűnhet túlságosan időigényesnek, Kiss Antal ezért arra buzdítja mindazokat, akik pusztán időhiány miatt nem kapcsolódnak be, hogy szánjanak tíz másodpercet erre a célra, és mondják el a következő fohászt: „Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, áldd meg Magyarországot! Boldogasszony Anyánk, őrizd nemzetünket!” A röpima szövegének születéséről szólva elárulta, mindkét történelmi himnusz – a Boldogasszony Anyánk kezdetű népének, valamint Kölcsey Ferenc Hymnusa – mondanivalóját kívánta egyetlen imába sűríteni úgy, hogy az fölidézze a Szent István-i országfelajánlás gesztusát. Kiss Antal hangsúlyozta: mind a rózsafüzér, mind pedig a röpima szövege „kompatibilis” lehet más felekezetekkel, az imák ugyanis nem dogmatikai kijelentések. „Míg a rózsafüzérben az evangéliumból ismert Miatyánk és Üdvözlégy szövege ismétlődik – tehát sola scriptura –, addig a Boldogasszonyhoz fordulás államalapításunk idejére, azaz bőven a reformáció előttre nyúlik vissza” – mondta. A Mária-tisztelet fontosságát aláhúzva elmondta még: fontos, hogy keresztényként ne feledjük, egy közösség, család és ország akkor működik jól, ha megjelenik benne a női princípium is: „ahogyan minden konyha hűvösebb, ha nincs benne egy anya vagy egy feleség, úgy a Szűzanyára is szükség van”.

A közösséghez, mint az Facebook-oldalukon is látszik, már januártól sokan csatlakoztak. A március 6-i alkalommal – amelynek előimádkozója Eperjes Károly színművész lesz – a résztvevők már szentképeket is kapnak, amelynek egyik oldalán Mária-kép, másik oldalán pedig a rövid ima lesz.

Kapcsolódó írásaink