Belföld

Közös ima Olaszországért és Magyarországért

Eperjes Károly mindenkit arra buzdít, interneten vagy azon kívül kapcsolódjon be, „serkentsük nemzetünket, ugyanis a koronavírusnál nagyobb vírus régóta pusztít: az istentagadás vírusa”

Online is követhető lesz a Mária Országa Imaközösség májusi imaalkalma, amelyen Eperjes Károly színművész is részt vesz pénteken 18 órától. Az ima különleges célja ezúttal, hogy közösséget vállaljon a koronavírus-járvány sújtotta Olaszországgal: az olasz püspöki kar tagjai május elsején 21 órakor a caravaggioi bazilikában fölajánlják országukat Szűz Máriának.

Közös ima Olaszországért és Magyarországért
Kétszeresen is fölajánlott ország vagyunk, különös felelősségünk van – mondta a színművész
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Akik Márián keresztül szeretik az országukat, azok kapcsolatban állnak egymással – mondta lapunknak Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész, aki a Mária Országa Imaközösség májusi alkalmán a rózsafüzér egyik előimádkozója lesz. Mint ismert, az imaközösség januárban alakult azzal a céllal, hogy a Budapesten rendezendő 52. Nemzetközi Eucha­risztikus Kongresszusig kilenc alkalommal, minden hónap első péntekén közös imádságot mond hazánkért. Eperjes Károly lapunknak fölidézte Szent II. János Pál pápának az „ősatyáktól vett gondolatát”, miszerint „Márián keresztül vezet a legbiztosabb út az Istenhez”. A színművész szerint Szent István országfelajánlása következtében „különös felelősségünk van”, de „nem kell aggódnunk, mert még az első Orbán-kormány idején az ország vezetői fölajánlották hazánkat a Szűzanyának”. Kérdésünkre, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel, 2021 szeptemberére halasztott Eucharisztikus Kongresszus hogyan érinti az imaközösség célkitűzéseit, azt válaszolta: nem kilenc, hanem huszonegy hónapig fognak majd imádkozni. „Sok mulasztásunk van, például a Világ Győzedelmes Királynője kápolna fölépítése az Anna réten – ott megismétlődhetne az országfölajánlás” – emlékeztetett, hozzátéve, hogy „kétszeresen is fölajánlott ország vagyunk: Mária mellett Szent Józsefnek, az egyház gondnokának”. Eperjes Károly emellett mindenkit arra buzdít, hogy interneten vagy azon kívül, az ima kezdetének időpontjában kapcsolódjon be: „serkentsük nemzetünket, ugyanis a koronavírusnál van nagyobb vírus, ami már régóta pusztít: az istentagadás vírusa” – mondta a színművész.

A május 1-jén, pénteken 18 órakor kezdődő szentmisét és imádságot Piliscsabáról közvetítik majd a szervezők, bekapcsolódni a Piliscsabatemplom.hu oldalon lehet.

A szentmise kétnyelvű lesz, amelynek elején Szilágyi Szabolcs főcelebráns olaszul és magyarul is köszönti majd a híveket. Ennek az alkalomnak különös apropója, hogy az Olasz Püspöki Kar, élén Gualtiero Bassetti püspökkel úgy döntött, hogy Szent Istvánhoz hasonlóan Olaszországot május elsején a caravaggioi bazilikában 21 órakor kezdődő liturgia keretében Máriának ajánlják, kérve az égi édesanya közbenjárását nemzetükért, országukért. Ehhez csatlakoznak a Mária Országa Imaközösség tagjai.

A magyarországi híveken kívül Piliscsaba testvértelepülése, Cherasco és valamennyi olasz is csatlakozhat a kétnyelvű szentmiséhez és Magyarországért – és Olaszországért is – végzett rózsafüzérhez” – jelentették ki a szervezők, akiknek szándéka közössé­get vállalni Olaszországgal, ahol a koronavírus miatt „milliók látták be néhány hét alatt, hogy az emberekbe és pénzükbe vetett hit kevés”, és ahol a járványban eddig több mint száz pap veszítette életét.

Kapcsolódó írásaink