Belföld

A Professzorok Batthyány Köre tiltakozik a Liget-projekt ellehetetlenítése ellen

Közleményben tiltakozik a a Városliget Építési Szabályzatának megcsonkítása, vagy bármely részletének akadályozása, ellehetetlenítése ellen a Professzorok Batthyány Köre.

A Professzorok Batthyány Köre tiltakozik a Liget-projekt ellehetetlenítése ellen
Karácsony folyamatosan kapja a kritikát a Liget-projekt akadályozása miatt
Fotó: Városliget Zrt.

Ahogy csütörtökön délután kiadott közleményükben írják: a Liget Budapest Projekt a jelenleg folyamatban lévő legnagyobb léptékű városfejlesztés Európában. Megvalósulása nem csak a fővárosi lakosok életminőségére, pihenési, regenerálódási lehetőségeire lenne rendkívül pozitív hatással, hanem a Városliget kulturális, közművelődésügyi jelentősége révén hazánk fővárosa és Magyarország idegenforgalmi vonzerejét is megsokszorozná.

Hozzáteszik, hogy a szervezett projekt volumene, sokoldalú jelentősége, várható pozitív hatása legfeljebb a millenniumi nagy építkezésekhez mérhető, ami azért is példaértékű, mert megvalósítóinak napjainkhoz hasonlóan kicsinyes, rövidlátó, pillanatnyi politikai érdekek motiválta ellenállást és gáncsoskodást kellett legyőzniük. Az eltelt 120 év viszont fényesen igazolta, hogy művük messze túlszárnyalta várakozásukat és elképzeléseiket.

A Professzorok Batthyány Köre szerint a projekt esetleges meghiúsítói történelmi bűnt követnének el, amivel magukra vonnák a jövő nemzedékek haragját és megvetését. A testület tagjai ezért tiltakoznak a Városliget Építési Szabályzata megcsonkítása, vagy bármely részletének akadályozása, ellehetetlenítése ellen.

A közelmúltban számos szervezet, köztük a Civil Összefogás Fórum, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Írószövetség is levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez, hogy ne akadályozza a Liget-projekt fejlesztéseinek megvalósulását.

Kapcsolódó írásaink