Belföld

A Magyar Teátrumi Társaság nyílt levelet intézett Karácsonyhoz

Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett vasárnapi nyílt levelében a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) arra kéri a Fővárosi Önkormányzatot, hogy a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításával ne lehetetlenítse el a Városligeti Színház visszaépítését az Ötvenhatosok terének végébe.

A Magyar Teátrumi Társaság nyílt levelet intézett Karácsonyhoz
A park megújítása nem lehet teljes a Városligeti Színház tervezett újjáépítése nélkül - írják a levélben
Fotó: Liget Budapest Projekt

A Liget Budapest projekt ma Európa legjelentősebb, rangos nemzetközi díjakkal elismert kulturális tartalmú városfejlesztési programja, amely az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott kulturális intézményfejlesztési programmal - emlékeztet az MTI-hez vasárnap nyílt levelében az MTT.

Mint hangsúlyozzák, a Városligettől egykor elválaszthatatlan volt a színjátszás, a fővárosi közönség több helyszínen is élvezhette az előadásokat a parkban a múlt század első felében. Éppen ezért a park megújítása nem lehet teljes a Városligeti Színház tervezett újjáépítése nélkül. Az intézmény az egykori szecessziós épület eredeti tervei alapján épülne újjá és a tervek szerint sokszínű gyermek- és ifjúsági programmal szolgálná a közönséget - emelték ki.

A nyílt levél felidézi, hogy a Városligetben már 1879 óta állt egy fából ácsolt színkör, amelyet a 1909-ben építettek át kőszínházzá, a 20. század elejének neves építészpárosa, Vágó József és Vágó László tervei alapján. Az épületet 1951-ben bontották le, amikor a Városliget széléből egy széles sávot kihasítva és lekövezve kialakították a tömegrendezvényeknek teret adó Felvonulási teret.

A park intézményi sokszínűségének éppúgy természetes eleme volt a színház, mint az állatkert vagy a múzeumok. A jövőben az épület az eredeti tervek alapján, de modern működési környezetet biztosítva épülhetne újjá az Ötvenhatosok terének Ajtósi Dürer sor felé eső végében, ahol ma lebetonozott parkoló található - áll a több mint 70 magyarországi színházat tömörítő szakmai szervezet levelében.

Mint a dokumentum kiemeli, a 250-300 főt befogadni képes teátrum színvonalas gyermek- és ifjúsági színházi programot valósítana meg, amelyre messze a mostani kínálatot meghaladó igény van a fővárosi közönség részéről.

A Liget Budapest projekt megvalósításának kereteit meghatározó Városligeti Építési Szabályzatot 2014-ben alkotta meg a Fővárosi Közgyűlés. Ezt a szabályzatot szeretné most úgy módosítani a főváros vezetése, hogy a Városligeti Színház ne épülhessen meg, ugyanis a tervezett módosítás megszüntetné a színház megépítésére eddig biztosított építési helyet - emlékeztet az MTT nyílt levele, hangsúlyozva: „ezzel nem értünk egyet, kérjük ezen módosítási javaslat törlését!”.

A szakmai szervezet szerint érthetetlen a gyerekszínház megépülésének és a zöldterület védelmének „erőltetett szembeállítása” például azért is, mert csaknem másfél évszázada a liget integráns részévé vált a színházi kultúra. A zöldterülettel harmonikus gyerekszínházi funkció mindenki által vállalható célkitűzés, megvalósítása a közjót, a családok, a felnövekvő generációk jelenét és jövőjét szolgálja - mutat rá a dokumentum.

A Magyar Teátrumi Társaság levele számos további érvet sorakoztat a Városligeti Színház megépítése mellett, emlékeztetve a főpolgármestert például arra, hogy az épület visszaállítása nem venne el zöldfelületet a ligettől és a budapesti színházi műhelyek között ez lenne az első olyan, amelyet eleve a gyerekek igényei szerint építenének meg.

„Összességében megállapíthatjuk: a Városligeti Építési Szabályzat módosítása politikai motivációk miatt ellehetetleníti az 50-es években szintén politikai okokból elbontott Városligeti Színház újjáépítését, kérjük ezért a módosítás visszavonását!” - zárul a Magyar Teátrumi Társaság nyílt levele.

Pénteken a Magyar Írószövetség elnöksége is nyílt levélben fordult Karácsony Gergelyhez, arra kérve a főváros vezetését, hogy döntése meghozatalakor vesse el a politikai szempontokat és vegye figyelembe, hogy a Liget Budapest projekt ügyében egyszer már történt egy széleskörű egyeztetés. Ennek az egyeztetésnek az eredménye ez a „páratlan kulturális nagyberuházás”, amelyet most az VÉSZ megváltoztatásával akarnak utólagosan felülírni - áll a dokumentumban.

„Ez semmiképpen sem nevezhető sem korrekt, sem a közjót szolgáló lépésnek: nem utal felelős, távlatos szemléletre. Kérjük tehát, hogy mérlegeljék döntésük következményeit, és vonják vissza az építési szabályzat módosítására benyújtott javaslatukat!” - kérte a főváros vezetését a Magyar Írószövetség elnöksége.

Kapcsolódó írásaink

Megfúrná a baloldal a Liget-projektet

ĀBencze Izabella: Karácsonyék számára a lényeg az, hogy ne a jobboldali többségű parlamentnek, ne a kormánynak, ne a fejlesztést támogatók millióinak legyen igazuk