Belföld

A Gyurcsány-kormány miniszterei máris beültek a fővárosi cégekbe

Ismert balliberális politikusok jutottak pozícióhoz a fővárosi cégekben, többek között megválasztották Draskovics Tibor volt pénzügy-, valamint igazságügyi és rendészeti minisztert a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagjának.

A Gyurcsány-kormány miniszterei máris beültek a fővárosi cégekbe
Gyurcsány és Karácsony az eredményvárón
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Többek között erről határozott kedden Karácsony Gergely első közgyűlése, amit nem sikerült botránymentesen lebonyolítani. (Erről többet itt olvashat!) A testület a fővárosi tulajdonú cégek új elnökségéről és a felügyelőbizottsági (fb) tagjairól döntött.

Draskovics mellett más visszatérő is akad a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc egykori MSZP-SZDSZ-bandájából - számol be a Népszava. A Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) elnökségi tagja lett Lakos Imre, aki Molnár Gyula mellett volt újbudán alpolgármester, szintén itt szerzett tagsággal vigasztalódhat a választáson a fideszes Pokorni Zoltánnal szemben alulmaradt Élő Norbert, aki korábban a BKK felügyelőbizottsági tagja volt. A BVH igazgatósági tagja lett Gál J. Zoltán volt államtitkár is, a Népszava korábbi főszerkesztő-helyettese és a Vasárnapi Hírek egykori főszerkesztője.

A BKK felügyelőbizottságába bekerült az Óbudán képviselői helyet szerzett szocialista Czeglédy Gergő, akiről tavaly azt állította Hadházy Ákos független képviselő, hogy „fideszes körökben mozgó ismerősével” jelentős állami megrendelést kapott. Az MSZP-s politikus erre közölte, feljelentette rágalmazás miatt Hadházyt, aki viszont most azt mondta, nem tud erről.

A Fővárosi Csatornázási Művek felügyelőbizottsági tagja lett Szabó Zoltán a volt közoktatási minisztériumi egykori politikai államtitkára és a VII. kerület korábbi polgármestere.

Tordai Csaba, Karácsony Gergely újdonsült tanácsadója lesz a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnöke. Az alkotmányjogász, ügyvéd, – aki a Gyurcsány- és Bajnai-kormány egykori jogi és közigazgatási államtitkára is volt – emiatt kiszállt az Átlátszó oknyomozó portálból, amelynek alapítója. Róla tudni kell, hogy épp tíz éve írta át önhatalmúlag az Alkotmányt, ami az elmúlt évtized egyik legnagyobb szakmai baklövése.

Igazgatósági tag lett még a cégben Kolber István is, aki egykori regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter volt. A vagyonkezelő felügyelőbizottságának elnöke Bodnár Zoltán lett, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnökeke volt. 2014-ben a Fodor Gábor-féle Liberálisok főpolgármester-jelöltjeként próbálkozott, majd 2016-ban otthagyta a pártot.

A Fővárosi Csatornázási Művek igazgatósági tagja lett mások mellett Atkári János és Balog Róbert is. Atkári Demszky Gábor főpolgármester helyettese volt, de az SZDSZ-es városvezető utódjánál, Tarlós Istvánnál is dolgozott főtanácsadóként 2012-ig. Balog pedig októberben Pesterzsébeten indult polgármester-jelöltként, de kikapott a Fidesz-által támogatott Szabados Ákossal szemben. Balog egyébként a Főtáv főosztályvezetője.

A Fővárosi Vízművek Zrt. igazgatósági tagja lett Magyar György ügyvéd, aki legutóbb a fővárosi és a ferencvárosi előválasztásokat vezényelte le. Józsa István korábbi szocialista országgyűlési képviselő hasonló posztot kapott, ahogy Boruzs András, a Liberálisok pártigazgatója is - írja a lap.

A bukott miniszterelnök emberei már komoly arányban szivárognak tehát a fontos pozíciók felé, korábban megírtuk, Gyurcsány volt testőre lesz majd a főrendész. Már a főpolgármester-választás kampányában is egyértelműnek látszott, mára azonban gyakorlatilag tény, hogy a nyertes választás után a Karácsony Gergely mögött álló DK Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal az élen, a szocialista párt még megmaradt tagjai fogják elsősorban diktálni a tempót az új városvezetőnek. 

Kapcsolódó írásaink