Belföld

Zűrzavar a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén

Megkezdte a munkáját az új Fővárosi Közgyűlés, de rögtön káoszba is fulladt a polgármesteri szavazatarányok miatt. 

Zűrzavar a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén
Az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése
Fotó: MH / Hegedűs Róbert

A főpolgármester megnyitó beszédében egy szót sem ejtett arról, hogyan akarja teljesíteni a kampányban tett ígéreteit: nem volt téma az új ingatlanadó, és nem került bevezetésre a 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedése sem. Nem vezették be a stadionstopot, Karácsony pedig csak arról beszélt, hogy a főváros csak egyenrangú partnere lehet a kormánynak, valamint köztársaságpárti többségnek nevezte az ellenzéki pártok szövetségét.

Karácsony tíz alapértéket határozott meg, amelyek meghatározzák Budapest elkövetkező öt évét.

Az általa felsorolt tíz érték: Budapestnek nincsenek első- és másodrangú polgárai; a város vezetőinek az ittlakók érdekeit kell szolgálnia; a lakhatást alapvető jognak tekintik; kiveszik részüket a klímaváltozás elleni küzdelemből; óvják a város épített és természeti örökségét; előnyben részesítik a fenntartható közlekedési formákat; biztosítani kell a belső és a külső kerületek egyenletes fejlődését; támogatják a kulturális sokszínűséget; a fővárosaik véleményét minden fontos kérdésben ki kell kérni; Budapestnek nyitottan, átláthatóan és korrupciótól mentesen kell működnie.

A főpolgármester kijelentette azt is, hogy mától az ellenzéki összefogás pártjai a köztársaságpárti többséget alkotják, és minden erejével azon lesz, hogy ezt egyben tartsa, az együttműködésüket erősítse.

Az új közgyűlés megalakulása hivatalosan megadja a lehetőséget és „kiszabja” a feladatot, hogy Budapestből „olyan várost csináljunk, amely méltó a múltjához és megszolgálja a jövőjét”. Ehhez változás kell, és a város vezetőinek példát kell mutatniuk - mondta Karácsony Gergely.
Közölte, egy újfajta együttműködést alakítanak ki a kerületekkel, valamint Budapest és a kormány viszonylatában. A főváros nem lehet alávetettje a mindenkori kormánynak, csak egyenrangú partnere - hangsúlyozta a főpolgármester.

Karácsony Gergely azt mondta: senki nem dönthet a budapestiekről a budapestiek nélkül, senki nem veheti el a budapestiektől azt, ami az övék, és senki nem veheti el Budapesttől a jövőjét. Budapest nem engedi gyengíteni vagy szűkíteni az autonómiáját - fogalmazott.
Karácsony Gergely kijelentette, hogy Budapest nem az egyik, vagy a másik oldalé, a nemzet fővárosa mindannyiunké.

Az ülésen megjelent a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc is.

Megszakadt az értekezlet

Az már az ülés elején kiderült, hogy a szavazatok lakosságarányos elosztása hibás, mivel Gajda Péternek nagyobb szavazataránya volt, mint a XVIII. kerületnek, pedig Kispesten kevesebben élnek, ezért az ülést megszakították és csupán délután negyed egykor folytatódott, azt követően, hogy tisztázták a szavazati arányokat.

Már az alakulóülés elején kiderült, hogy a szavazatok lakosságarányos elosztása hibás
Már az alakulóülés elején kiderült, hogy a szavazatok lakosságarányos elosztása hibás
Fotó: MH / Hegedűs Róbert

Pokorni az előkészítést hiányolja

Nem a legalaposabban lett előkészítve a fővárosi közműcégek felügyelőbizottságainak és igazgatósági helyeinek elosztása – mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz-KDNP XII. kerületi polgármestere, aki szerint a bizottsági helyek szétosztásában a fővárosi közgyűlési arányokat kellene figyelembe venni, azonban Pokorni erre vonatkozó javaslatát a balliberális képviselők leszavazták.

Baranyi kiakadt, mert semmilyen bizottságban nem jutott neki hely

Már az első ülésen komoly feszültségek voltak érezhetőek a balliberális politikusok között. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kivágta a hisztit, miután egyetlen bizottságban sem kapott helyet. A politikus élesen szembement a DK-s Gy. Németh Erzsébettel, később pedig a Facebookon fakadt ki a történtek kapcsán:

Objektum doboz

Gy. Németh közleményben válaszolt Baranyinak

Gy. Németh Erzsébet délután reagált Baranyi kirohanására: a DK-s politikus azt írta: Senki sem kérdőjelezi meg, hogy Baranyi Krisztinának jár bizottsági hely és kell is, hogy ezt megkapja.
Gy. Németh Erzsébet hozzátette: egy előzetes egyeztetésen, amin rajta kívül Molnár Zsolt, Soproni Tamás, Dorosz Dávid vett részt, azt a tájékoztatást kapták, hogy Baranyi Krisztina a Fővárosi Közgyűlésben beül majd az egyik frakcióba, ettől a frakciótól járt is volna neki egy hely. Ám mivel a ferencvárosi polgármester a mai ülésen úgy döntött, egyelőre nem csatlakozik egyik frakcióhoz sem, így nem kapott bizottsági helyet. „Ez így természetesen nincs rendben, hiszen minden megválasztott képviselőnek jár hely és meg is fogja kapni azt” - zárja közleményét a DK politikusa.

Több ponton módosult az szmsz

Több ponton alakította át Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) a Közgyűlés: a képviselők 18 igen szavazattal, 11 nem ellenében és 1 tartózkodással támogatták a szmsz módosítását.

A javaslat elfogadásával - az eddigiekkel ellentétben - a főpolgármester sürgősségi indítvánnyal a közgyűlés elé terjeszthet önkormányzati rendelettervezetet, továbbá fővárosi képviselők legalább két tagból álló képviselőcsoportot alakíthatnak ezentúl.

A szmsz módosításával a képviselők döntöttek még a klímavédelmi és környezetvédelmi bizottság felállításáról, valamint a városigazgatói poszt megszüntetéséről.

Bagdy Gábor, a KDNP képviselője a módosítással kapcsolatban arról beszélt, hogy szerinte nem szolgálja a partnerségi együttműködést az, hogy a főpolgármester sürgősséggel adhat be előterjesztést.

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta Karácsony Gergely új főpolgármester-helyetteseit is Gy. Németh Erzsébetet, Tüttő Katát, Dorosz Dávidot, Kerpel-Fronius Gábort és Kiss Ambrust. 

A szavazás kapcsán Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP képviselője közölte, hogy nem támogatják az öt helyettes megválasztását, és úgy látja, nem indokolja a feladatok száma az öt helyettest.

A DK-s Gy. Németh Erzsébet és az MSZP-s Tüttő Kata annak ellenére kapta meg a szükséges számú voksot, hogy Karácsony a kampányában előkerült hangfelvétel szerint pont őket emelte ki, nem épp pozitív kontextusban.

Karácsony Gergely főpolgármester (középen) és az alakuló ülésen megválasztott helyettesek: Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Kiss Ambrus, Dorosz Dávid és Kerpel-Fronius Gábor
Karácsony Gergely főpolgármester (középen) és az alakuló ülésen megválasztott helyettesek: Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Kiss Ambrus, Dorosz Dávid és Kerpel-Fronius Gábor
Fotó: MH / Hegedűs Róbert

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta Tarlós István korábbi főpolgármester részére a törvény alapján járó három havi illetménynek megfelelő összegű végkielégítésen felül további végkielégítés kifizetését. Soproni Tamás, a Momentum képviselője a nem szavazatra buzdított.

Zavar a bizottsági helyek körül, ex-testőr a rendészet élén, szünet a munkában

A bizottsági helyek szétosztása kapcsán jelentős fejetlenség alakult ki, meg is kellett szakítani az ülést. Pokorni Zoltán a bizottsági helyek elosztásakor arra kérte a főpolgármestert, hogy Bese Ferenc és Szabados Ákosnak is jutassanak bizottsági helyeket.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester élesen szembement Gy. Németh Erzsébettel, mivel neki semmilyen hely nem jut.

Pokorni Zoltán többször arra hívta fel a figyelmet, hogy igazságtalan a külsős bizottsági helyek elosztása, ezért nem delegálnak tagokat. A bizottsági struktúrát a képviselők többsége elfogadta.

Így külsős bizottsági tag lett az MSZP volt szóvivője, Török Zsolt is.

A balliberális többség megszavazta Gyurcsány Ferenc volt testőrét, Handl Tamást a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság élére.

A Fővárosi Közgyűlés Karácsony Gergely javaslatára úgy döntött, hogy felfüggeszti a Szent István-szobor elhelyezési munkálatait a XIII. kerületi Szent István parkban. Az előző testület korábban úgy határozott, hogy a park déli részén állítják fel az államalapító király egészalakos szobrát.

Felfüggesztik a Szent István-szobor elhelyezési munkálatait a XIII. kerületben

A közgyűlés 24 igennel, 2 nem szavazat ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a főpolgármesternek a szobor elhelyezésére vonatkozó kezdeményezését. Az elfogadott javaslat szerint megvizsgálják a szobor elhelyezését a park más részén, és ha ez nem járna sikerrel, akkor keresnének az alkotásnak egy másik helyet. Karácsony Gergely az előterjesztésében azt írta, a szobor elkészült, de helyi civil szervezetek azzal a kéréssel fordultak hozzá, hogy a felállítás tervezett helyét vizsgálja felül a fővárosi önkormányzat. A képviselők a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács felállítását 27 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett támogatták.

Karácsony Gergely az elfogadott előterjesztésében azt írta, hogy főpolgármesterként olyan önkormányzati működés mellett elkötelezett, amely „széles körű társadalmi egyeztetések lefolytatásával segíti elő a megalapozott döntések meghozatalát”. A társadalmi egyeztetés egyik legfontosabb területe a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseleti szervekkel való folyamatos egyeztetés a kiemelkedő jelentőségű önkormányzati döntések meghozatala előtt - mutatott rá a főpolgármester.

Ennek szervezeti kereteként javasolta, hogy - felhasználva a fővárosi szintű érdekegyeztetés tapasztalatait is - a háromoldalú (tripartit) érdekegyeztetés csúcsszerveként jöjjön létre a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács.

Cser-Palkovics András kezdeményezni fogja, hogy Székesfehérváron és Esztergomban tartsák meg az augusztus 20-i központi ünnepségeket

Székesfehérvár fideszes polgármestere a döntésre reagálva bejelentette: kezdeményezni fogja, hogy amíg az új fővárosi vezetés nem talál méltó helyet Szent István szobrának, addig augusztus 20-án a központi megemlékezéseket az államalapító király városaiban, évente váltva Esztergomban és Székesfehérváron rendezzék meg.

Cser-Palkovics András a közösségi oldalán azt írta, Budapest felelőssége fővárosi szerepéből következően sok területen túlmutat a közigazgatási határain és az egész nemzet iránt fennáll. Ezért megdöbbentőnek, szomorúnak és érthetetlennek nevezte, hogy az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének egyik első napirendje és döntése éppen a Szent István-szobor XIII. kerületi felállítására vonatkozó korábbi döntés felfüggesztése lett.

„A Fővárosi Közgyűlés döntésének fájdalmas üzenete tehát az a nemzet felé, hogy a magyarok fővárosa szimbolikusan elutasítja a magyarok államát megalapító királyt” - tette hozzá.

A polgármester közölte: hiteltelennek tartaná, ha Szent István ünnepén az állami megemlékezéseket a jövőben is Budapesten tartanák. „Az államalapító király többet érdemel annál, hogy az emlékét ápoló állami ünnep központi eseményei egy olyan városban kerüljenek megrendezésre, amely város vezetői így viszonyulnak történelmi személyiségéhez” - fogalmazott.

Cser-Palkovics András emlékeztetett arra, hogy Székesfehérvár augusztus 20-án hosszú évek óta mindig Szent István szarkofágjánál kezdi a megemlékezést, majd a közgyűlés Szent István lovas szobra előtt tartja ünnepi ülését, ahol mindig pártállástól függetlenül, a nemzeti egység jegyében emlékeznek Szent Istvánra.

Megtiltották a túlóratörvény alkalmazását a fővárosi önkormányzat cégeinél

A Fővárosi Közgyűlés egy másik határozatában megtiltotta a túlóratörvény alkalmazását a fővárosi önkormányzat cégeinél. Erről Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére 16 igen és 1 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett döntött a testület.

Karácsony Gergely az elfogadott előterjesztésében azt írta: a Munka törvénykönyvének közelmúltbeli változása „önként vállalt túlmunka” címén drasztikusan emelte a rendkívüli munkaidő elrendelhető legmagasabb mértékét, illetve a munkaidőkeret időtartamának emelésével lehetőséget adott a munka olyan megszervezésére, amely súlyosan hátrányos a munkavállalók számára.

A javaslatot több kormánypárti képviselő is „politikai hisztériakeltésnek” nevezte. Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester hangsúlyozta, a fővárosban tapasztalható munkaerőhiány jelentősen nehezíti a városüzemeltetési feladatokat, ráadásul a munkavállalók egy részének van igénye arra, hogy - önkéntes alapon - többletmunkával egészítse ki fizetését. Megjegyezte, kíváncsian várják, az új városvezetés miként tudja lebonyolítani például a lomtalanításokat.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, veszélyesnek tartják, ha a fővárosi közszolgáltatást végző munkavállalóknak, például autóbuszsofőröknek több száz óra többletmunkát kell végezniük. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes ezt azzal egészítette ki, hogy a javaslat értékválasztást fejez ki a munkavállalók kizsákmányolása és a megfelelő bérrendezés között. Karácsony Gergely a vita végén azt mondta, több jól működő önkormányzat a kezdetektől nem alkalmazza a szóban forgó jogszabályt.

Elkaszálhatják a Liget Budapest Projekt több beruházását is

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, nem támogatja, hogy a még el nem kezdett beruházások megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a keddi kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia. A főpolgármester javaslatát 17 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A testület határozatban mondta ki, hogy nem ért egyet azon beruházások megvalósításával a Liget Budapest Projekt keretében, amelyek kivitelezése érdemben még nem kezdődött el. Ezek tervezett helyén zöldfelület kialakítását várja.

A közgyűlés felhatalmazta a főpolgármestert, hogy a döntések érvényesítése érdekében tárgyaljon a kormánnyal, és felkérte, készíttesse elő és terjessze a testület elé a Városliget történeti kertté nyilvánításának kezdeményezését.

A főpolgármester javaslatára a közgyűlés határozott arról, hogy induljon társadalmi egyeztetés egy új Városligeti Építési Szabályzat koncepciójáról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom