Belföld

Gyurcsány volt testőre lesz majd a főrendész

Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő figyelmeztette az új főpolgármestert, veszélyes vizekre evez, ha felfüggeszti a Szent István parkba tervezett szobor felállítását

Egyre nyíltabban vállalja Karácsony Gergely, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon irányítása alatt cselekszik: Handl Tamást, a bukott miniszterelnök volt testőrét nevezné ki rendészeti igazgatónak.

Gyurcsány volt testőre lesz majd a főrendész
Karácsony Gergely mögött Gyurcsány Ferenc és Kunhalmi Ágnes
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Már a főpolgármester-választás kampányában is egyértelműnek látszott, mára azonban gyakorlatilag tény, hogy a nyertes választás után a Karácsony Gergely mögött álló DK Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal az élen, a szocialista párt még megmaradt tagjai fogják elsősorban diktálni a tempót az új városvezetőnek. A feltevést alátámasztja például, hogy a Fővárosi Közgyűlés holnapi alakuló ülésén Karácsony Gergely kapásból öt helyettest is választhat maga mellé, köztük a DK-s Gy. Németh Erzsébetet és az MSZP-s Tüttő Katát, akik önmaguktól nem jutottak volna be a testületbe, kerületeikben ugyanis vereséget szenvedtek. Szintén helyettesi pozíciót kaphat Kiss Ambrus politológus, aki a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt miniszteri kabinetfőnöki és államtitkári tisztséget töltött be, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, valamint a párbeszédes Dorosz Dávid.

És hogy teljes legyen a kép, szintén az alakuló ülésre benyújtott egyik előterjesztésből derül ki, hogy Handl Tamás válthatja jövő szerdától Pető Györgyöt a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) igazgatói posztján. A pozíció várományosa Gyurcsány Ferenc egykori testőre.

Karácsony döntésképtelensége már az alakuló ülés kapcsán is jól megfigyelhető. Amint azt lapunk megírta, az egyik előterjesztés szerint a városvezető és a közgyűlés csak az egészségügyi fejlesztésekről szóló tárgyalások függvényében hajlandó tárgyalni budapesti nagyberuházásokról a kormánnyal. Karácsony egy ideje fenyegetőzött azzal, meg fogja akadályozni a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését a fővárosban. Terve ellen már többen felszólaltak, például Baji Balázs gátfutó, legutóbb pedig Hosszú Katinka állt ki a világverseny megrendezése mellett Facebook-bejegyzésében.
Az ellenzéki városvezető visszakozott is, azt nyilatkozta, feltételekkel, de hajlandó belemenni a versenyhez szükséges stadion felépítésébe.

Friss konfliktus azonban a Szent István parkba tervezett Szent István-szobor ügye: Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő megfeddte Karácsonyt, bejegyzésében úgy fogalmazott: „Veszélyes vizekre evez a főpolgármester azzal, hogy felfüggesztené az alkotás felállítását, október 13-án ugyanis arra kapott felhatalmazást az ellenzéki szavazóktól, hogy interaktív vezetője legyen Budapestnek.

A voksolók között pedig szép számban voltak centrista és jobboldali szavazók is, akik elvárják, hogy ne folytatódjon az eddigi ideológiai szekértáborharc.”

A főpolgármester azonnal reagált egy Facebook-posztban, szerinte mindez azért van, mert „a Fidesz szét akarja verni az ellenzéki egységet”. Emellett azt ígérte, meg fogják találni a mindenki számára megnyugtató megoldást.

Az alakuló ülésre benyújtott előterjesztésekre visszatérve, az egyik a Római-parton vezetne be változtatási tilalmat, amelyet 2016-ban már a Tarlós-féle vezetés elrendelt. Egy másik az Egészséges Budapest Programon változtatna, kérdés, hogyan, hiszen kormányzati projekteken a főpolgármester önhatalmúlag nem módosíthat.

Kapcsolódó írásaink

Csak üres ígéretekre futja Karácsonytól

ĀA főpolgármester intézkedési tervet hozna létre a budapesti egészségügyi ellátás javításáért, ám az évek óta zajló EBP célja ugyanez, és már a cselekvés szintjére is eljutott

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom