Tudomány

Hónapokra leállhat az internet

A napszél mechanizmusának megértése tehát gyakorlati okokból fontos a Földön

A NASA Parker Solar Probe sikeresen átjutott a napszélen, értékes információkat gyűjtve a Nap működéséről, hogy megelőzze az esetleges „internetapokalipszist”, amely megzavarhatná a kommunikációs és elektromos hálózatokat a Földön – írta meg a borsonline.hu

Hónapokra leállhat az internet
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A Parker Solar Probe (rövidítve PSP) egy amerikai űrszonda, melyet 2018. augusztus 12-én indított a NASA a Nap légkörének tanulmányozására. A PSP úttörő küldetése során első ízben merészkedett át sikeresen a napszélen, hogy megakadályozza, hogy a földi emberek ne tudjanak internetezni. A napszél a Nap legkülső légköréből, az úgynevezett koronából származó töltött részecskék folyamatos áramlásából áll. A tudósok figyelmeztetést adtak ki egy olyan napvihar lehetséges hatásairól, amelyet internetapokalipszisnek neveznek, és amely a következő évtizedben bekövetkezhet.

Stuart Bale professzor, a tanulmány vezetőszerzője, aki az egyesült államokbeli Kaliforniai Egyetem munkatársa, elmagyarázta a napszél megértésének jelentőségét.

A napszél rengeteg információt szállít a Napból a Földre. A mechanizmusának megértése tehát gyakorlati okokból fontos a Földön. Ez hatással lesz arra, hogy megérthessük, hogyan szabadítja fel a Nap az energiát, és hogyan hozza létre a geomágneses viharokat, amelyek veszélyt jelentenek a kommunikációs hálózatainkra – magyarázta a Mirrornak.

A portál szerint egy ilyen esemény miatt az emberek hónapokra vagy akár évekre internet-hozzáférés nélkül maradhatnak, műholdak és elektromos vezetékek válhatnak használhatatlanná. A Parker Solar Probe fejlett műszereivel páratlan részletességgel észlelte a napszelet, és fontos információkat fedezett fel.

Ezek az eredmények segítettek azonosítani a koronalyukakon (a koronalyukak olyan területek a Nap légkörében, ahol részben felnyílnak a mágneses erővonalak) belüli jelenséget, ahol mágneses mezők keletkeznek.                      

A kutatócsoport szerint ezek a régiók a nagy sebességű napszél kiindulópontjaiként szolgálnak. A lyukak jellemzően a Nap pólusainál találhatók, és nem hatnak közvetlenül a Földre, azonban 11 évente, amikor a mágneses mező megfordul, ezek a lyukak megjelennek a Nap felszínén, és közvetlenül a bolygónk felé irányuló napszélkitöréseket generálnak.

A Parker Solar Probe küldetése során szerzett, a Nature folyóiratban közzétett ismeretek jelentősen segítenek majd a napviharok előrejelzésében, amelyek a műholdakra és az elektromos hálózatokra is szörnyű hatással lehetnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom