Krónika

Óriási víz alatti robbanás nyomaira bukkantak

Az igazi meglepetés akkor jött, amikor meglátták mi lapul a kráterben

A furcsa tenger alatti felfedezés komoly hatással lehet a föld jövőjére is – írta meg a Promotions.hu.

Óriási víz alatti robbanás nyomaira bukkantak
Barents-tenger
Fotó: NorthFoto

A norvég Barents-tengerben található Bjørnøya, vagyis Medve-sziget közelében a közelmúltban sikerült kutatóknak rábukkanni egy apró, de annál különösebb, metánt és iszapot lövellő tenger alatti vulkánra – írta meg a Promotions.hu.

A vulkán, amelyet Borealis Mud Volcano, vagyis Északi Iszapvulkánnak neveztek el, egy hatalmas kráterben helyezkedik el, amely valószínűleg az utolsó jégkorszak végén bekövetkezett nagy metánrobbanás következtében alakult ki. Ez a vulkán mindössze a második ilyen jellegű, amelyet valaha is felfedeztek a norvég vizekben.

Stefan Buenz, a Tromsøi Északi Egyetem professzora szerint az új metánforrások felfedezése olyan, mintha rejtett kincseket találnánk. Minden alkalommal, amikor a tengerfenékre merülnek, úgy érzik, hogy csak most kezdik megérteni a metánforrások rendszereinek nagyszerű és hihetetlen sokféleségét.

A frissen felfedezett Északi Iszapvulkán csupán két és fél méteres magasságával, illetve hét méteres átmérőjével kifejezetten aprócska. A vulkán egy sokkal nagyobb kráterben található, amely 300 méter széles és 25 méter mély, és minden bizonnyal egy hatalmas metánkitörés eredményeként alakult ki 18,000 évvel ezelőtt. A kutatók május 7-én fedezték fel egy távirányítású rover segítségével, amely felvételt készített a vulkánról, amint folyamatosan folyadékot és a metánt pöfög elő a föld belsejéből.

A szakértők szerint ezeknek a különös geológiai formációknak a tanulmányozása komoly segítséget jelenthet az emberiség számára a Föld korábbi környezeti viszonyainak megértésében, illetve más bolygók vizsgálatában is.

Az Északi Iszapvulkán felfedezése tehát nem csupán a geológiai számára jelent fontos mérföldkövet, hanem hozzájárulhat a Föld múltjának, jelenének és jövőjének jobb megértéséhez is. A metán, mint üvegházhatású gáz szerepe a globális felmelegedésben régóta ismert, így a metánt kibocsátó vulkánok tanulmányozása kulcsfontosságú lehet a klímaváltozás hatásainak jobb megértésében is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom