Tudomány

Új orchideafajra bukkantak Japánban

Új orchideafajra bukkantak Japánban: a Spiranthes hachijoensisre a Kobei Egyetem munkatársa, Szuecugu Kendzsi és csapata talált rá Hacsidzso-dzsima szigetén.

Új orchideafajra bukkantak Japánban
Orchidea (képünk illusztráció)
Fotó: LEEMAGE VIA AFP

Hacsidzso-dzsima egy szubtrópusi éghajlatú sziget a Csendes-óceánon, mintegy háromszáz kilométerre a japán fővárostól, Tokiótól.

A kutatókat meglepte, hogy az új faj mindenhol megtalálható, parkokban, sőt még erkélyeken is. A virág rózsaszín szirmaival művészi „üvegmunkára" emlékeztet – írták le a tudósok a Journal of Plant című folyóiratban felfedezésüket.

Az új faj a Spiranthes nemzetségbe tartozik, amelynek tagjai Japánban évszázadok óta ismertek és megbecsültek.

A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy a Spiranthes nemzetségnek egyetlen faja él Honshu szigetén, a Spiranthes australis.

A Japánban élő Spiranthes-példányok megismerését célzó, átfogó kutatások során azonban Szuecugu egy szőrtelen kocsánnyal rendelkező, ismeretlen fajra bukkant, amelynek tagjai gyakran nőnek a Spiranthes australis mellett, de körülbelül egy hónappal korábban hoznak virágot. Mivel a Spiranthes australisra a szőrös kocsány jellemző, a szőrtelen példányokat könnyen figyelmen kívül hagyhatták.

A kutatók szerint a felfedezés rámutatott, hogy nem kell feltétlenül trópusi esőerdőkbe utazni, hiszen az intenzíven kutatott japán növényvilágban is lehet még újdonságokra bukkanni, ráadásul teljesen hétköznapi helyszíneken.

A virágok királynőjének számító orchideának 25 ezer különböző ismert faja létezik világszerte.

Kapcsolódó írásaink

Miniszterelnöki virágok

ĀSzingapúrban orchideát neveztek el Horn Gyuláról és Orbán Viktorról - A virágok a Füvészkertben megtekinthetőek+VIDEÓ