Belföld

Miniszterelnöki virágok

Szingapúrban orchideát neveztek el Horn Gyuláról és Orbán Viktorról - A virágok a Füvészkertben megtekinthetőek+VIDEÓ

A szingapúri botanikus kert a világ egyetlen olyan trópusi kertje, amely elnyerte a világörökségi rangot, 101 hektáros mérete (hozzávetőleg akkora, mint a Városliget) és a benne élő növények változatossága miatt is lenyűgöző látványosság, ahol külön tanösvényt kaptak azok a nemesített orchideák, amelyeket hírességek, magas rangú diplomaták vagy uralkodók látogatása alkalmából róluk neveztek el. Ebben a megtiszteltetésben eddig mindössze két magyar politikus részesült, Horn Gyula 1997-ben és tavaly Orbán Viktor.

Szingapúrba a Cluny út 1. szám alatt található a világ egyik leghíresebb botanikus kertje, ahol már 90 éve, 1928-tól nemesítenek újabb és újabb orchideafajtákat. A botanikus kert hibrid orchideák vagyis új fajták termesztése és kikísérletezése miatt is világhírű, mára a világ legnagyobb és legtöbb változatot felmutató orchideagyűjteménye látható itt. Több mint hatvanezer példányt tartanak a park Nemzeti Orchidea Kert nevű részlegében.

Külön tanösvényt kaptak azok a hibridek, amelyeket hírességek, magas rangú diplomaták vagy uralkodók látogatása alkalmából róluk neveztek el. Van a VIP-orchideák között saját virága Elton John-nak, Nelson Mandelának, Jackie Channek és a brit királyi család több tagjának is. Obama elnök után legutóbb Donald Trumpról neveztek el virágot, ami Szingapúrban egyértelműen a megbecsülés jele.

Ebben a megtiszteltetésben eddig mindössze két magyar politikus részesült: Horn Gyula 1997-ben és tavaly Orbán Viktor. Két egyedülálló, sehol máshol a világon nem található különleges orchideafajtát neveztek el róluk annak emlékére, hogy magyar miniszterelnökként látogatást tettek a híres városállamban, olvasható a Ripost beszámolójában.

orchidea
A jobboldali cserépben az Orbán Viktorról, a baloldaliban a Horn Gyuláról elnevezett orchidea látható - Fotó: ripost.hu

Az arra járó, orchideákat csodáló magyarok meglepődhetnek, amikor Erzsébet királynő, Diana hercegnő vagy Bush elnök virága után az Orbán Viktorról és Horn Gyuláról elnevezett növényekre bukkannak.

Magától értetődő volt, hogy a két különleges orchideafajtából Magyarországra is kerüljön egy-egy példány.

A szingapúri botanikusok, ahogy más hírességek esetében is, készséggel segítettek. A Fűvészkert igazgatója, Orlóci László, a neves szakember intézte a részleteket. Az anyanövényekről leválasztottak hajtásokat, s miután megerősödtek, elindultak a több mint 10 ezer kilométeres útra.

A leghíresebb és legrégibb magyar növénygyűjteményben, a Füvészkert üvegházában a legendás kaktuszgyűjtemény, az amazonasi és paraguayi óriási tündérrózsák közelében leltek otthonra az orchideák, amelyekről tudni kell, hogy eredetileg nem földben gyökerező, hanem fákon élő, a gyökereikkel is szintetizáló fajták. Ezért néhány példányt az üvegházban fákon helyeztek el, minél inkább az eredeti körülményeket biztosítva. Ez egyfajta vésztervet is jelent, ha ugyanis a cserepes példányokat bármi érné, a fákon élő hajtásokról a növény újra szaporítható.

És hogy mi a különbség Horn Gyula orchideája és Orbán Viktoré között? Természetesen két homlokegyenest különböző irányzatot képviselnek. A Horn-orchidea a nyolcvanas évek iskoláját jelenti a növénynemesítésben, a maga megszokott kékes-lilás színével. Az Orbán-virág viszont már a XXI. századot.

Orbán Viktor és Horn Gyula, azaz a róluk elnevezett orchideák a jövő héttől a Füvészkertben Budapesten, a VIII. kerületben, az Illés utca 25.szám alatt mindennap reggel 9 és délután 5 között megtekinthetők.

Objektum doboz

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom