Tudomány

Japán kutatók mesterséges intelligencia segítségével olvasták az emberi elmében lévő képeket

A mesterséges intelligencia segítségével lehetségessé vált az emberi elmében lévő képek rekonstruálása

A japán Oszakai Egyetem kutatói a mesterséges intelligencia segítségével képesek voltak az emberi elmében lévő képeket MRI segítségével olvasni – írta meg a Miai.hu.

Japán kutatók mesterséges intelligencia segítségével olvasták az emberi elmében lévő képeket
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library

A kísérlet során a kutatók a kísérletben résztvevők számára mutattak képeket. A felvételeken hétköznapi tárgyak voltak láthatóak például repülőgép, játékmackó, templomtorony – írta meg a Miai.hu.

Eközben a kutatók MRI-eljárás egy speciális típusával, az ún. funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálat (fMRI) segítségével vizsgálták a kísérletben résztvevők agyi aktivitását.

Ezt követően ezeket a felvételeket egy nyílt forráskódú mesterségesintelligencia-modell segítségével elemezték ki. A Stable Diffusion nevű, látens diffúziós modell képes volt az agyi aktivitás alapján rekonstruálni a képeket kizárólag az agyi aktivitásra vonatkozó adatokat felhasználva.

Mindez azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia segítségével lehetségessé vált az emberi elmében lévő képek rekonstruálása, még ha egyelőre egy közvetett eszközön, az fMRI-n keresztül is.

A tanulmány eddig még nem esett át szakmai értékelésen, de Shinji Nishimoto, az Oszakai Egyetem kognitív idegtudományával foglalkozó professzora, aki korábban a Berkeley-n is tanított, arról számolt be, hogy a tanulmányt már befogadták a 2023-as CVPR-konferenciára, amely a számítógépes látás és minta felismerésével foglalkozik.

Kapcsolódó írásaink