Tudomány

Ősi lándzsahegyet találtak egy masztodon bordájában

Az adatok egyértelműen megmutatták, hogy az eszköz egy lövedék hegye, ezzel ez a legősibb ilyen típusú csonttárgy a földrészen

A különleges lelet a legkorábbi csonthegy, amelyet az amerikai földrészen felfedeztek – írta meg a National Geographic.

Ősi lándzsahegyet találtak egy masztodon bordájában
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Michael R. Waters, a Texasi A&M Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban a legősibb olyan fegyverhegyként használt csonteszközt írják le, amely az amerikai kontinensen került elő – számol be a Heritage Daily cikke alapján a National Geographic. A lelet mintegy 13 900 éves, tehát 900 évvel korábbi az eddigi, a Clovis-kultúrához köthető rekordereknél.

A töredék egy masztodon bordájába ékelődött, a maradványt az 1970-es években tárták fel a washingtoni Manisnál. A kutatók a közelmúltban CT-vizsgálatnak vetették alá, és 3D modelleket készítettek a tárgyról, így derült ki, hogy a hegy egy masztodon csontjából készült. Ezen elefántszerű állatok a miocén végén és a pleisztocén elején éltek Észak- és Közép-Amerikában, és nagyjából 10-11 ezer éve haltak ki.

Waters szerint adataik egyértelműen megmutatták, hogy az eszköz egy lövedék hegye, ezzel ez a legősibb ilyen típusú csonttárgy a földrészen, egyben a masztodonvadászat legkorábbi közvetlen bizonyítéka Amerikában. A manisi lelet korábbi a Clovis-kultúránál, ezen ősi népcsoportot megelőzve viszont csak kőeszközöket találtak.

A fegyver egyfajta lándzsa lehetett. Hogy pontosan ki készítette a tárgyat, azt lehetetlen megállapítani, de minden bizonnyal az amerikai kontinens egyik első őslakója volt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom