Külföld

Aresztovics: Ukrajna hamarosan eltűnhet

A tanácsadó szerint már forog a történelem, amit nem ők irányítanak

Ukrajna nem fog tudni fölénybe kerülni Oroszországgal szemben – jelentette ki Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal volt tanácsadója a You Tube-csatornáján közzétett interjúban.

Aresztovics: Ukrajna hamarosan eltűnhet
Ukrajna
Fotó: AFP/Vitalii Matokha

Én már nem vagyok hivatalos személy, azt mondok, amit akarok. Ha mindenki azt hiszi, hogy garantáltan megnyerjük a háborút, 14-e óta ez már nem így van – mondta.

A politikus szerint a Zelenszkij-kormánynak figyelembe kellene vennie Andrzej Duda lengyel elnök figyelmeztetéseit, miszerint Ukrajna hamarosan eltűnhet.

Aresztovics azt is mondta, hogy országában hatalmi harc kezdődött, amely a lehető legrövidebb időn belül vereséghez fog vezetni.

Már forog a történelem, amit nem mi irányítunk – tette hozzá.

Az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadójaként Arezstovics nyilvánosan ellentétes véleményt képviselt a különleges művelet alakulásáról. Az ukrán YouTube-csatornákon többször is az ukrán fegyveres erők gyors győzelmét jósolta a csatatéren, és azt állította, hogy az orosz erőknél akut lőszerhiány van.

Múlt szombaton az ukrán média arról számolt be, hogy összeomlott egy lakóház Dnyipropetrovszkban. Aresztovics akkor azt mondta, hogy egy rakéta zuhant az épületre és felrobbant, amelyet az ukrán légvédelmi erői lelőttek. Ezt követően támadások hulláma érte a tanácsadót. Ukrán parlamenti képviselők például aláírásgyűjtésbe kezdtek a lemondásáért, Borisz Filatov dnyipropetrovszki polgármester pedig az SzBU-t és az ország kémelhárító szolgálatát szólította fel a politikus ellenőrzésére.

Ennek következtében Aresztovics visszavonta szavait, bocsánatot kért, majd benyújtotta lemondását, amelyet az ukrán államfő hivatala még aznap elfogadott.

Február 24-e óta különleges katonai művelet folyik Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök végső céljának a Donbassz felszabadítását és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtését nevezte – írta meg az oroszhirek.hu

Kapcsolódó írásaink