Tudomány

Gyönyörű ékszert talált egy fémdetektoros

A most feltárt ékszer aranyból készült, a szív alakú medált egy 75 szemből álló aranyláncra tették

Az aranyból készült medál VIII. Henrikhez és első feleségéhez, Aragóniai Katalinhoz köthető – írta meg a National Geographic.

Gyönyörű ékszert talált egy fémdetektoros
VIII. Henrik a trónon családja körében
Fotó: Wikipedia

Egy amatőr fémdetektoros aranyfüggőt talált a közép-angliai Warwickshire megyében – számol be a Heritage Daily cikke alapján a National Geographic. A medálon VIII. Henrik és Aragóniai Katalin monogramja olvasható, a leletről készült képek itt tekinthetők meg. A felfedezésről gyorsan értesítették a hatóságokat, a tárgyat a Historic England vette alaposabb elemzés alá.

A kutatók szerint a függő a 16. század első feléből, feltételezhetően 1521-ből származik. Az angol király és Aragóniai Katalin 1509 és 1533 között voltak házasok, de VIII. Henrik már 1525-ben elkezdett udvarolni Boleyn Annának. Az uralkodó elégedetlen volt, amiért a királyné nem szült neki életképes fiút, ezért házasságuk érvénytelenítésére törekedett, ami végül elvezetett a katolikus és az anglikán egyház szétválásához – fűzték hozzá.

A most feltárt ékszer aranyból készült, a szív alakú medált egy 75 szemből álló aranyláncra tették. A függő elején egy vörös és fehér Tudor-rózsa látható, amint összefonódik a királynét jelképező gránátalmabokorral. Alul az TOVS + IORS felirat olvasható, ami franciául a mindig szóra utaló szójáték. A hátoldalon a H és K betűk a házastársakra utalnak.

A szakértők úgy gondolják, hogy az ékszer egy díj lehetett, amelyet valamilyen eseményen, talán egy lovagi tornán adtak át. „Ez a gyönyörű medál egy izgalmas felfedezés, amely kézzelfogható kapcsolatot teremt VIII. Henrik és Aragóniai Katalin között, és gazdagítja az akkori királyi udvarról alkotott ismereteinket” – mondta Duncan Wilson, a Historic England munkatársa, olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink