Egészség

Kifejlesztették a védőoltást, ami hatékony lehet a halálos gombás fertőzések ellen

Jelenleg nincs olyan vakcina, ami segítene megvédeni a szervezetet ezektől a fertőzésektől

Hamarosan embereken is kipróbálhatják az Egyesült Államokban azt a vakcinát, ami a három leggyakoribb invazív gombás fertőzés ellen nyújthat védelmet – írta meg a hvg.hu.

Kifejlesztették a védőoltást, ami hatékony lehet a halálos gombás fertőzések ellen
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

Az amerikai College of Veterinary Medicine kutatói által kifejlesztett védőoltás lehet az első, amit bevethetnek majd az invazív gombás fertőzések ellen – számolt be róla az Interesting Engineering cikke alapján a hvg.hu. Ez a fajta megbetegedés az utóbbi időben egyre aggasztóbbá vált, ugyanis a gombaellenes szerekkel szemben egyre nagyobb a rezisztencia. A vakcina azonban elejét veheti a fertőzés terjedésének.

Hozzátették, a különbség az átlagos és az invazív gombás fertőzés között az, hogy utóbbi nemcsak felületi, de a szervezetbe is bejuthat, így a fertőzés az idő előrehaladtával súlyosbodhat, a kezelés hiányában pedig tartós károsodást, vagy akár halált is okozhat.

Az invazív gombás fertőzések jelentős egészségügyi problémát jelentenek. A megbetegedések világszerte évente 1,5 millió ember halálát, valamint több milliárd dolláros gazdasági kárt okoznak. A fertőzések különösen súlyos problémát jelentenek a kórházi betegek esetében: náluk a kórházi kezelés ideje, de a halálozás kockázata is a duplájára nőhet.

Megjegyezték, az orvosoknak jelenleg nincs a kezükben olyan vakcina, ami segítene megvédeni a szervezetet ezektől a fertőzésektől. A most kifejlesztett szérum azonban a három leggyakoribb kórokozót támadja meg. Ezek felelősek a halálos kimenetelű gombás fertőzések jelentős részéért. A vizsgálat során a vakcina hatékonyságát négy állatkísérletben próbálták ki, köztük főemlősökön.

A kutatók olyan környezetet modelleztek, mint a szervátültetésen átesett betegek, a HIV-fertőzöttek vagy a daganatos megbetegedésben szenvedők. Azt találták, hogy a vakcina minden esetben hatékonyan indítja be az antitestek termelődését.

Karen Norris, a PNAS Nexus folyóiratban közölt tanulmány szerzője szerint mindez forradalmasíthatja a gombás fertőzésekkel szembeni védekezést. Jelenleg már azt tervezik a kutatók, hogy embereken is kipróbálják a vakcinát – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink