Tudomány

Drágaköveket találtak egy római fürdőben

A fürdőt a térség tisztjei és az elit egyéb tagjai használhatták

Az erőd északi védvonalát Hadrianus fala alkotta, lakója pedig az Ala Petriana, egy ezerfős lovas egység volt. A katonák szolgálataikért római polgári címet kaptak – emlékeztetett a National Geographic.

Drágaköveket találtak egy római fürdőben
Hadrianus fala, Anglia
Fotó: AFP/Biosphoto/David Tatin

2000 éves, vésett drágaköveket találtak az észak-angliai Carlisle-nél, Hadrianus falának közelében – számol be a Heritage Daily cikke alapján a National Geographic. Az Uncovering Roman Carlisle projekt keretében a helyiek támogatásával folytatnak feltárást a város krikettklubjánál, ahol egy 2017-ben felfedezett római kori fürdőt vizsgálnak.

Kiemelték, a fürdő a szintén római Uxelodunum, azaz Petriana erődjének közelében fekszik. Az erőd északi védvonalát Hadrianus fala alkotta, lakója pedig az Ala Petriana, egy ezerfős lovas egység volt. A katonák szolgálataikért római polgári címet kaptak.

A korábbi ásatásokalkalmával a fürdőnél szobákat, egy fűtési rendszer elemeit, terrakotta vízcsöveket, ép padlórészeket, festett csempéket és főzőedények darabjait is felfedezték. A komplexumot katonák használták, egyes tisztek pedig az idők során több drágakövet is elhagytak itt, melyek aztán a medencék lefolyóiba kerültek.

Megjegyezték, a leletek az időszámítás szerinti 2-3. századból származnak. A kövek között egy olyan ametisztet is találni, amelyen egy tükröt vagy virágot tartó Vénusz látható, de egy szatírral díszített vörösesbarna jáspis is előkerült. Frank Giecco, a Wardell Armstrong környezeti, mérnöki és bányászati konzultációs cég munkatársa szerint hasonló drágaköveket nem találni alacsony státuszú római lelőhelyeken. A tárgyak egészen aprók, megmunkálásuk komoly szakértelmet igényelt.

A feltáráson egyéb leleteket, köztük női hajtűket és üveggyöngyöket is felfedeztek. Úgy tűnik, a fürdőt nemcsak a helyi katonák, hanem a térség római elitjének más tagjai is használták – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink