Gazdaság

Lassan, de biztosan kiszárad Európa

Sokkolóan súlyos a helyzet

A Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent új tanulmány szerint Európa a szárazság miatt már alig rendelkezik talajvízzel. A folyamat pedig minden nyáron súlyosbodik.

Lassan, de biztosan kiszárad Európa
Aszály Magyarországon
Fotó: MH/Purger Tamás

Az elmúlt nyáron is megtapasztalt szárazság figyelmeztető jel volt, nem az első és nem is az utolsó. Kontinensünk a vízi katasztrófa küszöbén áll, mivel a talajvízkészletek kiapadnak, ami a mezőgazdaság és az energiaszektor nehézségeihez vezet – írta meg az Independent, amit az Index szemlézett. A lap emlékeztetett arra, hogy már 2018 és 2019 nyarán is súlyos vízhiány volt Közép-Európában. Azóta a mérések szerint nem történt komoly talajvízszint-emelkedés. A súlyos aszály hatása, hogy károsodnak a természetes élőhelyek, döcög a mezőgazdasági termelés és jelentős az energiahiány. 

A francia atomerőművekben nincs elég hűtővíz, a villamos energia termelése akadozik, a vízerőművek is komoly gondokkal küzdenek. Egy új tanulmány szerzői alig 490 kilométeres magasságban keringő műholdakkal és gravimetriával figyelték a felszín alatti vízkészleteket, és rögzítették az elmúlt évek változásait. A műholdak körülbelül óránként 30 ezer kilométer sebességgel száguldanak a Föld körül, és naponta 15-ször kerülik meg a bolygót. Már egy hónap elteltével le tudják fedni a Föld teljes felületét, vagyis minden hónapban elkészíthetik a Föld gravitációs térképét.

Torsten Mayer-Gürr, a Grazi Műszaki Egyetem professzora, a tanulmány szerzője elmondta: öt másodpercenként tartanak távolságmérést, így havonta körülbelül félmillió mérést végeznek. Ebből határozzák meg a gravitációs tértérképeket. A térképek alapján Európa vízügyi helyzete mára nagyon bizonytalanná vált. Ahogy Mayer-Gürr megfogalmazta, sokkolóan súlyos a helyzet: néhány évvel ezelőtt eszébe sem jutott volna, hogy vízproblémával kell szembesülni itt, Európában, különösen Németországban vagy Ausztriában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom