Krónika

A smink az oka a sok válásnak Iránban

Számos iráni professzor megdöbbent amiatt, hogy a múlt héten egy keményvonalas konzervatív lelkészt neveztek ki a Kulturális Forradalom Legfelsőbb Tanácsának új titkárává. A férfi már korábban is számos vállalhatatlan kijelentést tett.

A smink az oka a sok válásnak Iránban
Covid–19 elleni oltást reklámozó plakátok Teherán egyik utcáján
Fotó: NurPhoto via AFP/Morteza Nikoubazl

Általános megdöbbenést keltett az iráni tudomány körében, hogy Ebrahim Raisi elnök a közelmúltban Abdolhossein Khosropanahot nevezte ki a Kulturális Forradalom Legfelsőbb Tanácsának (SCCR) új titkárává. Mint a világ egyik legrangosabb szakportálján, a Science honlapján olvasható, a testület választja ki többek között az egyetemi dékánokat, a Tudományos Akadémia, az Orvostudományi Akadémia és a Művészeti Akadémia elnökét.

Khosropanah, aki sokat írt a vallásról és a teista tudományról, az Iszlám Kultúra és Gondolat Kutatóintézetének professzora, valamint az Iráni Filozófiai Kutatóintézet (IRIP) volt elnöke.

Khosropanah kritikusai szerint korábbi nyilatkozatai és tettei azt mutatják, hogy nem alkalmas erre a feladatra. Egy 2021-es tévészereplésben a konzervatív pap arról beszélt, háromszor kapta el a Covid–19-et, és minden alkalommal növényi alapú, hagyományos, iszlám főzettel gyógyította meg magát. Azt állította, hogy az ilyen kezelések eredményessége tudományosan bizonyított, és kevesebb mellékhatásuk van, mint a vakcináknak.

Sokaknál pedig azzal verte le a biztosítékot, hogy szerinte „a regényeket olvasó, rokon férfiakkal beszélgető és sminket viselő nők” voltak a fő okai Irán növekvő válási arányának.

Az szinte már csak hab a tortán, hogy plágiummal is vádolják, ugyanis egyik korábbi szakdolgozata inkább tűnt összeollózottnak, mint saját terméknek.

Kapcsolódó írásaink