Tudomány

Egy óra alváshiányt négy nap alatt tudsz behozni – mondja egy új kutatás

Az orvosok tanácsa szerint az alváskiesést jobb már másnap egy húsz-harminc perces szundival behozni

Az alváshiány fájdalmas, ezt eddig is tudtuk, most viszont szinte sokkoló dolgokat állít egy friss tanulmány – írta meg a player.hu.

Egy friss kutatás most elég kellemetlen dolgokat állít – írta meg a player.hu. Mindenekelőtt azt, hogy az alváshiányt vissza lehet ugyan hozni, de csak akkor, ha nem halmozunk fel belőle túl sokat, és akkor is csak nagyon nehezen.

A szükségesnél egy órával kevesebb alvás megfelel egy óra „alvásadósságnak”, és „minél nagyobb az alvásadósság, annál nehezebb bepótolni; előfordulhat, hogy nem is lehetséges a teljes felépülés, ha túl nagy alvásadósságot halmoztunk fel”, mondja a pszichiáter és alvásgyógyászati szakértő, Dr. Alex Dimitriu. Talán az új tanulmány legijesztőbb eredménye, hogy egyetlen óra alváshiány bepótlásához négy egymást követő, hét-kilenc órás minőségi alvással eltöltött éjszaka szükséges.

Például ha éjszakánként hét óra az alvásigényed, de a hétköznapokban csak hat órát alszol, akkor péntekre lesz öt óra alvásadósságod. A kutatás szerint húsz egymás utáni estén lesz szükséged minőségi alvásra a teljes helyrehozatalhoz. Vagyis néhány óra plusz alvás a hétvégén jó eséllyel nem lesz elég.

És nem is jó várni a hétvégéig: az orvosok tanácsa szerint az alváskiesést jobb már másnap egy húsz-harminc perces nap közbeni szundival behozni, vagy aludni egy nagyot a következő este.

Összességében pedig a legjobb kialakítani a neked megfelelő alvási ütemet, és kitartani amellett, mert „az alvás szereti a rendszerességet és a ritmust”, mondja Dimitriu. Feküdj le és kelj fel mindennap ugyanabban az időben, ez jót tesz majd az egészségednek is!

Előfordulhat olyan élethelyzet, amikor akaratodon kívül nem jutsz megfelelő mennyiségű minőségi alváshoz: kisgyereked van, éjszakai műszakban dolgozol stb. Akkor is fontos, hogy próbálj meg annyit aludni, amennyit csak lehetséges, mert „ha csak plusz tizenöt perc alvásidőt találsz éjszakánként, már az is nagy különbséget jelent”, mondja James A. Rowley, az Amerikai Alvásorvoslási Alapítvány korábbi elnöke – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink