Tudomány
Rémisztő, mit rejt a palackozott víz
Vajon a csapvíz egészségesebb?

Egy friss tanulmány kiderítette: egy átlagos ember évente 39 000–52 000 mikroműanyag-részecskét nyel le, viszont akik rendszeresen palackozott vizet fogyasztanak, akár 90 000 darabbal többet is bevihetnek a szervezetükbe, mint a csapvizet ivók. A mikroszkopikus részecskék a palackok anyagából válnak ki, amikor azok a gyártás, a tárolás és a szállítás során napfénynek vagy hőingadozásnak vannak kitéve. A palackozott víz így nagy mennyiségű műanyaggal terhelheti a szervezetet – írja az Origo.
A mikroműanyagok szabad szemmel nem láthatók – méretük egy mikrontól néhány milliméterig terjed, a még kisebb nanoműanyagok pedig egy mikronnál is apróbbak.
Ezek a részecskék képesek áthatolni a biológiai gátakon, bekerülhetnek a véráramba, majd elérhetik a létfontosságú szerveket is. A kutatások szerint a szervezetbe jutó mikroműanyagok krónikus gyulladást, oxidatív stresszt, hormonális zavarokat, idegrendszeri problémákat, sőt akár daganatos betegségeket is kiválthatnak. Az apró részecskék tartósan megmaradnak a szervezetben, és lassan, alattomosan fejtik ki hatásukat.
A kutatás vezetője, Sarah Sajedi Thaiföldön, a Phi Phi-szigetek strandján döbbent rá, milyen súlyos a műanyagszennyezés problémája. A tengerpartot ellepték az eldobott palackok, és ez indította arra, hogy a Concordia Egyetemen a műanyag palackok egészségügyi kockázatait vizsgálja. Sajedi több mint 140 tudományos cikket elemzett, és arra jutott, hogy a palackozott víz a mikroműanyag-bevitel egyik fő forrása.
A tudós szerint a legfontosabb lépés a tudatosság növelése. Bár a világ több országában betiltották már az egyszer használatos szatyrokat és szívószálakat, az egyszer használatos műanyag palackok kérdése még mindig háttérbe szorul.
Sajedi szerint a palackozott víz csak vészhelyzetben, utazáskor vagy áramszünet idején indokolt. A mindennapokban a csapvíz fogyasztása sokkal biztonságosabb és környezetkímélőbb alternatíva.