Krónika

Döbbenetes felfedezés a gyökérzöldségekről

Nagy mennyiségben

Amerikai szakértők nagy mennyiségű veszélyes mikroműanyagot fedeztek fel zöldségekben.

Döbbenetes felfedezés a gyökérzöldségekről
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Artur Widak

A tanulmány célja annak meghatározása volt, hogy a műanyagrészecskék hogyan hatolnak be a növényekbe növekedésük során. A retek példáján keresztül a tudósok bebizonyították, hogy a nanoműanyagok képesek behatolni a gyökérzöldségekbe.

A részecskék szétterjednek és felhalmozódnak a növény ehető részeiben. Bár a tanulmány a retekre összpontosított, a kutatók úgy vélik, hogy az eredmények más zöldségekre is alkalmazhatók.

A kísérletet hidroponikus rendszerben végezték: a retkeket mikroműanyag-részecskéket tartalmazó oldatban termesztették. Öt nap elteltével a kutatók megmérték, hogy a műanyag milyen mélyen hatol be a növényi szövetbe.

Kiderült, hogy a részecskék körülbelül egynegyede érte el az ehető gyökeret, és körülbelül egytizede a hajtásokat.

A tudósok szerint a növények gyökerei egy kaszpáriás csíkot tartalmaznak, amely szűrőként működik a káros anyagok számára. A tanulmány azonban kimutatta, hogy a mikroműanyagok áthatolhatnak ezen a gáton, felhalmozódhatnak a szövetekben, és átjuthatnak azokhoz, akik ezeket a növényeket fogyasztják.

A mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt ​​hatását még nem vizsgálták megfelelően, de egyre több bizonyíték utal a lehetséges káros hatásaikra.

Kapcsolódó írásaink