Tudomány
Örök vegyi anyagok vannak a palackozott ivóvizek zömében
A szintek nem jelentenek egészségügyi kockázatot, de a kutatók aggódnak

A szokatlan tulajdonságaik miatt ipari közegben gyakran alkalmazott vegyi anyagok nem bomlanak le a természetben, ami a környezetben és különösen a vízforrásokban való felhalmozódásukhoz vezet. Jól jelzi ezt a sydney-i New South Wales Egyetem kutatóinak idei publikációja, mely szerint a globális vízforrás nagy része meghaladja a PFAS-szennyezettség biztonságosnak mondható mértékét.
A mostani, ACS ES&T Water folyóiratban megjelent tanulmányban Ázsia, Európa, Észak-Amerika és Óceánia 15 országából származó palackozott vizet elemeztek a kutatók, az eredményekből pedig kiderült, hogy ezek több mint 99 százalékában megtalálhatók a különböző típusú betegségek kialakulásával összekapcsolt örök vegyszerek.
Hasonló a helyzet a csapvízzel is.
A csapvízben megtalálható PFAS-ok mértéke lokációtól függően változik: Birminghamet és Sencsent összehasonlítva úgy találták a kutatók, hogy utóbbi városban sokkal szennyezettebb a hálózat. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy szűréssel vagy forralással a vízben lévő anyagok 50–90 százaléka eltávolítható.
Stuart Harrad, a Birminghami Egyetem professzora szerint – bár a legtöbb vízmintában a jelenlegi PFAS-szintek nem jelentenek komoly egészségügyi veszélyt – a folyamatos ellenőrzés és szabályozás kulcsfontosságú az emberek egészségének védelme érdekében.