Tudomány
Sokkolta a vadászokat a látvány
Megpillantották a kilőtt vaddisznó húsát

A hatósági vizsgálatok kimutatták, hogy a szokatlan elszíneződést a diphacinone nevű hatóanyag okozta. Ez a véralvadásgátló rágcsálóirtó belső vérzést idéz elő, és még hőkezelés után is aktív maradhat a húsban. A szer használatát Kaliforniában 2024 óta szigorúan korlátozzák, de úgy tűnik, a vaddisznók mégis hozzáfértek a csalétkekhez. A neonkék vaddisznóhús fogyasztása veszélyes lehet – olvasható a Science Alert cikkében, számol be az origo.hu.
Miért veszélyes a neonkék vaddisznóhús?
A diphacinone hosszabb ideig megmarad a szövetekben, ezért a mérgezett hús elfogyasztása komoly kockázatot jelenthet. A Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Hivatal (CDFW) arra figyelmezteti a vadászokat és fogyasztókat, hogy az ilyen hús másodlagos mérgezést is okozhat, ami nem csak az embert, de a vadon élő ragadozókat is veszélyezteti. Nem a mostani az első hasonló eset a térségben:
2021-ben a San Francisco-öbölben kék tollú ludakat találtak, tíz éve pedig vaddisznók zsírszövete vált élénk kékké a méreg miatt.
A CDFW figyelmeztetése
A hivatal szakemberei szerint a vaddisznók gyakran feltörik a műanyag dobozokat, amelyekben a mérgezett zab található. Így közvetlenül fogyasztják el a csalétket, vagy a már elpusztult rágcsálókat.
Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a mérgek a táplálékláncba is bekerülhetnek.
A CDFW arra kéri a lakosságot, hogy ha bárki neonkék vaddisznóhús vagy más szokatlan jelenség nyomára bukkan, azonnal jelezze a hivatalos szerveknek.