Tudomány
A biológusok végre rájöttek, hogyan háziasították a sertéseket
A vadállatoktól a korai agrár társadalmakban beöltött szerepükhöz vezető útjuk lenyűgöző

A kutatások szerint a sertések az újkőkorban, amikor az emberek áttértek a földművelésre, kezdtek el emberi ételmaradékokkal táplálkozni. Bár a vaddisznók agresszív állatok, néhányuk kevésbé volt óvatos, és az emberek közelében élt, ami könnyű hozzáférést biztosított számukra az élelemhez - írja a Gismeteo.
Az idő múlásával a sertések jellemzői megváltoztak: testük kisebb lett, agyuk pedig harmadával csökkent.
Az archeológusok hagyományosan a csontokat vizsgálják a háziasítás jeleinek felismerése érdekében, de ezúttal a csapat más megközelítést alkalmazott, és 32 sertésfogat elemezett az Alsó Jangce-vidék ősi lelőhelyein. Kiderült, hogy a sertések főtt rizst, jamgyökeret és más, az emberi településeken elérhető növényeket ettek.
Ezenkívül a sertésmintákban talált parazita peték is megerősítik ezeknek az állatoknak az emberhez való közelségét.