Tudomány

A biológusok végre rájöttek, hogyan háziasították a sertéseket

A vadállatoktól a korai agrár társadalmakban beöltött szerepükhöz vezető útjuk lenyűgöző

A dartmouthi tudósok új kutatása szerint a sertéseket közel 8000 évvel ezelőtt háziasították Dél-Kínában.

A biológusok végre rájöttek, hogyan háziasították a sertéseket
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kutatások szerint a sertések az újkőkorban, amikor az emberek áttértek a földművelésre, kezdtek el emberi ételmaradékokkal táplálkozni. Bár a vaddisznók agresszív állatok, néhányuk kevésbé volt óvatos, és az emberek közelében élt, ami könnyű hozzáférést biztosított számukra az élelemhez - írja a Gismeteo.

Az idő múlásával a sertések jellemzői megváltoztak: testük kisebb lett, agyuk pedig harmadával csökkent.

Az archeológusok hagyományosan a csontokat vizsgálják a háziasítás jeleinek felismerése érdekében, de ezúttal a csapat más megközelítést alkalmazott, és 32 sertésfogat elemezett az Alsó Jangce-vidék ősi lelőhelyein. Kiderült, hogy a sertések főtt rizst, jamgyökeret és más, az emberi településeken elérhető növényeket ettek.

Ezenkívül a sertésmintákban talált parazita peték is megerősítik ezeknek az állatoknak az emberhez való közelségét.

Kapcsolódó írásaink