Tudomány

Milyen titok rejtőzik a Mars déli sarkvidéke alatt?

Született olyan elmélet, amely szerint nem víz, hanem agyagréteg lehet a mélyben

Az űrszondáról készült radarmérés eredményeit a jégsapka alatti tavaknak gondolták, ám több alternatíva is felmerült már a felfedezés óta – adta hírül az ng.24.hu.

Milyen titok rejtőzik a Mars déli sarkvidéke alatt?
A Mars déli sarkvidéke a Mariner 7 űrszonda által látott módon
Fotó: AFP/Leemage/Novapix/NASA/Steven Hobbs

2018-ban az Európai Űrhivatal Mars Express műholdja olyan mélybeli radarjeleket észlelt a Mars déli sarkvidéke alatt, amelyekből akkor úgy tűnt, felszín alatti vízréteg állhat a háttérben. A Cornell Egyetem egy új, egészen egyszerű magyarázattal állt elő – tájékoztatott az ng.24.hu.

A felszín alá hatoló radarjeleket arra lehet használni, hogy a mélybeli rétegeket, különféle típusú kőzeteket vagy ásványkincseket felismerjük. A visszaverődő jel erőssége attól függ, hogy egy adott réteg mennyire sima vagy egyöntetű. Ez azt jelenti, hogy egy radaron fényes rétegről joggal feltételezheti az ember, hogy ott valami folyadék lehet.

A radarjelek, amelyekből kiindult az egész jég alatti tó feltételezés, olyan igen erősen visszaverő felületről árulkodott, aminek legkézenfekvőbb magyarázata a szakberek számára az, hogy vízréteg van ott. Ez különösen azért tűnt így, mert például az Antarktika jégrétegének mélyén lévő vízlencsék is ilyennek látszanak.

Volt, aki felszín alatti vulkáni hő maradékával magyarázta, volt, aki pedig a víz rendkívüli sótartalmával. Később született olyan elmélet, amely szerint nem víz, hanem agyagréteg lehet a mélyben.

Az új magyarázat sokkal prózaibb: a kutatók szerint egészen egyszerűen interferenciáról lehet szó. A radar felbontása, vagyis az, hogy milyen méretű részleteket tesz láthatóvá, határt szab a rétegekről kapott képnek is.

A kutatók sok ezer különböző, ám a marsi sarki jégsapkában valóban lehetséges rétegződést vizsgáltak számítógépes szimulációk révén. Ezek azt mutatták, van olyan helyzet, ami a 2018-as mérések során kapott eredményt adja.

Az interferencia alapú magyarázathoz nincs szükség semmiféle további extrém körülményre, és ezzel az elképzeléssel az összes olyan radarmérés eredményét meg lehet magyarázni, amelyet a marsi déli sarkvidéken mutatott a Mars Express radarja.

Kapcsolódó írásaink