Tudomány

Különös dolgot talált a Marson a NASA

Ilyet még senki nem látott

A NASA Perseverance rovere egy bizarr, világos színű sziklát észlelt a Marson. Ehhez hasonlót még soha nem láttak. A kutatók szerint a különös képződmény tanulmányozása segíthet megérteni a vörös bolygó múltját – írja az Origo.

Különös dolgot talált a Marson a NASA
Fotó a különleges marsi szikláról
Fotó: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Az Atoko Point névre keresztelt sziklát a Jezero-kráterben fedezte fel a NASA robotjárműve. Az űrügynökség közleményben tette közzé a különös, nagyjából 45 centiméter széles és 35 centiméter magas szikláról készült képet.

A tudósok megállapították, hogy a kőzet piroxénből és földpátból épül fel. Feltételezésük szerint a világos kőzet eredetileg a bolygó másik részén volt, és egy ősi folyó szállíthatta a jelenlegi helyére. Egy másik elmélet szerint azonban a sziklát magma hozhatta létre a föld alatt, és eróziós folyamatok révén került a felszínre.

Bár az Atoko Pointhoz hasonló kőzetet még nem láttak a vörös bolygón, hamarosan több ilyen jellegű sziklát találhatnak majd a Jezero-kráter peremének feltérképezésekor.

A Perseverance 2021 februárjában landolt a Marson, és azóta is a Jezero-krátert kutatja. A kutatók szerint a kráter egykor egy ősi tó medre volt, és ha volt élet a bolygón, annak nyomait a begyűjtött geológiai mintákban megtalálhatják.

Kapcsolódó írásaink

Csak később térhet vissza a Starliner űrhajó

ĀButch Wilmore és Suni Williams június 5-én indult a világűrbe a Starliner fedélzetén a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után érkeztek meg az ISS-re, ahol a tervek szerint egy hetet töltöttek volna