Tudomány

Aranyat lövell ki egy vulkán

A Föld leghidegebb vidékének, az örök jég birodalmaként is emlegetett Antarktisznak korántsem minden pontja dermesztően hideg. Egy 2017-ben végzett felmérés összesen 138 vulkánt azonosított, és noha ezek jelentős része kihunyt vagy szunnyadó állapotban van, de az antarktiszi vulkánok közül nyolc-kilenc most is aktív állapotú. Ezek közül az egyik, a Mt. Erebus viselkedése még a sokat látott vulkanológusokat is megdöbbentette – írta meg az Origo.

Aranyat lövell ki egy vulkán
Az Antarktisz legmagasabb tűzhányója a 3794 méteres tengerszint feletti magasságával a Mount Erebus
Fotó: AFP/USCG

Amióta az Antarktiszra ember lépett, mindössze három vulkánkitörést dokumentáltak a jeges kontinensen. A geológiai bizonyítékok szerint azonban a távolabbi múltban sokkal gyakrabban, és sokkal több vulkán tombolt a jégbirodalomban. Nemrég olyan jégmagokat gyűjtöttek a kutatók, amelyek zárványai azt bizonyítják, hogy a pleisztocén jégkorszakban, az utolsó nagy globális eljegesedés idején óriási vulkánkitörések sorozata rázta meg az Antarktiszt, amelyek közül néhány sokkal nagyobb volt, mint a modern kor bármely ismert kitörése.

Az Antarktisz „legvadabb” és egyben legmagasabb tűzhányója a maga 3794 méteres tengerszint feletti magasságával a Mount Erebus, amely nem csak a hetedik kontinens, hanem az egész déli félteke legmagasabb tűzhányója is.

A hatalmas vulkánt a 19. század egyik leghíresebb sarkkutatója, a brit Sir James Clark Ross fedezte fel 1841-ben, két másik tűzhányó társaságában, a róla elnevezett Ross-szigeten. Az Erebus nevet is a neves sarkkutató adta a vulkánnak, aki a görög mitológiában a sötétség megszemélyesítője.

Az óriási tűzhányó most is rendszeresen gáz- és gőzfelhőket lövell ki magából, időnként pedig, amikor aktívabbá válik, vulkáni bombának nevezett, részben olvadt kőzetdarabokat szór a magasba. Ami a legfurcsább, hogy egy nemrég elvégzett analízis szerint a vulkáni füst telített apró, 20 mikrométernél nem nagyobb fémes aranykristályokkal. A tudósok megmérték, hogy egyetlen nap leforgása alatt a Mt. Erebus átlagosan 80 gramm aranyat lövell ki, amelynek jelenleg 6000 USD (amerikai dollár) az értéke.

Az arannyal átitatott füst messze terjed, a kutatók a hegytől ezer kilométeres távolságra is kimutatták az „Erebus aranyát”.

Kapcsolódó írásaink