Krónika

A vulkánkitörés után szökőárra figyelmeztetnek Indonéziában

A hatóságok a legmagasabb szintre emelték a veszélyhelyzetet

Szökőárveszély miatt adtak ki figyelmeztetést az indonéz hatóságok szerdán, a Ruang vulkán környékén pedig felszólítottak több mint 11 ezer embert, hogy hagyja el a területet.

A vulkánkitörés után szökőárra figyelmeztetnek Indonéziában
A tűzhányó napok óta hatalmas, forró füstoszlopokat, nagy mennyiségű forró hamut és lávát lövell a levegőbe
Fotó: AFP / HANDOUT / NATIONAL SEARCH AND RESCUE AGENCY (BASARNAS)

A Sangihe-szigetek egyikén található tűzhányó az elmúlt huszonnégy órában öt alkalommal tört ki – jelentette az indonéziai vulkántevékenységekkel és természeti katasztrófákkal foglalkozó központ. A hatóságok a legmagasabb szintre emelték a veszélyhelyzetet.

A kitörés miatt fennáll a veszélye annak, hogy a vulkán beomlik, ezzel pedig szökőárt idéz elő.

Jelenleg a vulkánhoz legközelebbi, északkeletre fekvő Tagulandang szigetét érinti leginkább a szökőárveszély, ezért a lakosokat felszólították, hogy hagyják el a területet.

A tűzhányó napok óta hatalmas, forró füstoszlopokat, nagy mennyiségű forró hamut és lávát lövell a levegőbe. A vulkán a tájékoztatás szerint a szigeten nemrég történt földrengések miatt vált ismét aktívvá.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el, és a szigetországban gyakoriak a földrengések. 2018-ban a Szulavézit megrázó földrengés és a szökőár mintegy 4340 ember halálához vezetett. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés és a nyomában keletkezett szökőár pedig 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

Kapcsolódó írásaink