Krónika

Félelmetes videón, ahogy több száz pörölycápa gyülekezik + VIDEÓ

Hátborzongató videón látható, ahogy több száz pörölycápa gyülekezik egy tenger alatti vulkán közelében a Csendes-óceánban, olvasható a pecaverzum.hu-n megjelent cikkben.

Félelmetes videón, ahogy több száz pörölycápa gyülekezik + VIDEÓ
Pörölyfejű cápa
Fotó: NorthFoto

A felvétel a Netflix új, Our Living World című dokumentumsorozatának harmadik részében szerepel, és a Costa Rica partjaitól mintegy 500 kilométerre délnyugatra fekvő Kókusz-szigetnél (Isla del Coco) készült – írja a Live Science alapján a 24.hu.

A környéken nagyszámú veszélyeztetett pörölycápát lehet megfigyelni, a kutatók máig nem tudják, hogy pontosan hogyan és miért gyűlik össze minden évben ilyen sok példány a területen.

Ben Roy, az Our Living World producere szerint a cápáknak szenzorok vannak a fejükben, ezek képes érzékelni a hűvös vulkanikus kőzetek mágneses jeleit.

A Kókusz-sziget akkor alakult ki, amikor egy ősi vulkán lávája felfelé törve megszilárdult. A földtömeg ma 3660 méterrel emelkedik a tengerfenék fölé.

Az Our Living World vonatkozó epizódjának elkészítéséhez a stáb egy fiatal nőstényt követett, amint az elhagyta part menti fejlődési területét, majd 480 kilométert utazott a Csendes-óceánon át a vulkánig.

A kutatók szerint a szigetnél a cápák pihenés, szocializálódás és párkeresés céljából csoportosulhatnak.

A nőstény végül több száz másik egyedhez csatlakozott, az állatok ciklonszerűen kezdtek el körözni a helyszínen.

Nem ez az első eset, amikor hasonló jelenséget dokumentálnak, korábban Francia Polinézia trópusi vizeiben is megfigyelték, amint a pörölycápák tömegesen egybeverődnek.

Az Our Living World április 17-től érhető el a Netflixen, a négyrészes sorozat a földi élet hálóját fenntartó bonyolult kapcsolatokat mutatja be Amazóniától az óceánon át Afrikáig.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink