Tudomány

A forró időjárás növelheti a stroke kockázatát?

Tudósok rántották le a leplet arról, hogyan befolyásolja a hő az agyunkat

A magas hőmérsékletnek való tartós kitettség komoly kihívást jelent a szervezet számára, különösen a szív és az agyi erek számára, amely növelheti a szívroham és az akut ischaemiás stroke kialakulásának kockázatát – írta a Pravda.ru.

A forró időjárás növelheti a stroke kockázatát?
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo Library/SPD/Samunella

Ha a test hosszú ideig van kitéve a hőségnek, a gyors folyadékvesztés miatt a vér megalvadhat, amely az agyi erek vérkeringésének károsodásához vezet.

A kutatók azt javasolják, hogy a stroke kockázati tényezőivel rendelkező emberek a biztonsági szabályok szigorú betartásával kerüljék a túlhevülést.

A szakértők határozottan javasolják, hogy kerüljék a megemelkedett hőmérsékleten végzett fizikai tevékenységet, beleértve a sportot is. Különösen veszélyesek a törzsdöntések és a nyak éles fordulatai, amelyek ronthatják a vérkeringést, és növelhetik a stroke kockázatát.

Különösen veszélyeztetettek az északi régiókban élők, akik nincsenek hozzászokva a magas hőmérséklethez, valamint a szívritmuszavarban, diszlipidaemiában, pitvarfibrillációban szenvedők és az idősek.

Kapcsolódó írásaink