Tudomány

Miért esnek le a nők gyakrabban a lépcsőről?

A férfiak és a nők meglehetősen eltérő viselkedést tanúsítanak a lépcsőkön

Az amerikai Purdue Egyetem Egészségügyi és Kineziológiai Tanszékének tudósai által készített tanulmány részletesen elemezte, hogy a nők miért vannak kitéve 80 százalékkal gyakrabban a lépcsőn való elesés veszélyének, mint a férfiak – írta a Pravda.ru.

Miért esnek le a nők gyakrabban a lépcsőről?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Korábbi tanulmányok már rámutattak erre az eltérésre a statisztikákban, de az új tanulmány olyan konkrét viselkedési tényezőket igyekezett azonosítani, amelyek magyarázatot adhatnak erre a különbségre.

A tudósok egy félév során videókamerákat szereltek fel az intézmény két belső lépcsőházára, és több mint 2400 embert rögzítettek, akik le- vagy felmentek rajtuk. A videók elemzése során nyolc olyan kockázatos viselkedési formát tártak fel a lépcsőkön, amelyek esésekhez és sérülésekhez vezethetnek – számolt be a PLOS ONE.

Ezek a kockázatos tényezők a következők:

  • a kapaszkodók használatának elmulasztása;
  • olyan helyzet, amikor az ember nem néz a lába alá;
  • nem megfelelő lábbeli viselése, például szandál, szandál vagy magas, instabil sarkú cipő;
  • beszélgetés, vagy okostelefonok használata lépcsőn járás közben;
  • tárgyak cipelése a kezében;
  • mindkét kéz zsebben tartása;
  • lépcsőn fel- és lefelé ugrálás.

Érdekes módon a férfiak és a nők eltérő viselkedést tanúsítanak a lépcsőkön. A férfiak például nagyobb valószínűséggel ugranak lépcsőfokokat, és kevésbé néznek a lábuk alá, amely egyensúlyvesztéshez vezethet. A nők ezzel szemben ritkábban használják a korlátot, és gyakrabban foglalják le a kezüket, például táskát cipelnek vagy mobiltelefont használnak lépcsőzés közben.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a multitasking kulcsszerepet játszik abban, hogy a nőknél megnő a lépcsőn való elesés kockázata. Az egyszerre több feladatot végző nők, például telefonálnak és táskát cipelnek, kevésbé figyelhetnek a környezetükre, és hajlamosabbak lehetnek a lépcsőről való leesésre.

Kapcsolódó írásaink