Tudomány
Táplálkozási szakértő: a jövőben az emberiség teljesen áttérhet a mesterséges élelmiszerekre
Kiderül, miért hasznos a mikrobákból származó élelmiszer

Ez sok tényezőtől függ, mint például a kutatási eredményektől, az árpolitikától és a vásárlói kereslettől – mondta Alekszej Kabanov táplálkozási tanácsadó, az Egészséges Táplálkozás Kutatóközpont igazgatóhelyettese.
Az élelmiszerek jövője
Már most is könnyen elképzelhető, hogy leülünk egy 3D által nyomtatott steakvacsorához egy tápanyag-optimalizált körettel, és elkortyolunk egy pohár növényi tejet. Mégis, ma világszerte több mint hárommilliárd ember nem engedheti meg magának az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet. Ráadásul számos élelmiszer-előállítási folyamat káros hatással van az éghajlatra.
A biotechnológia és a biomérnöki munka eszközeit fejlesztik ki e környezeti kihívások némelyikének a megoldására, olyan növények, emlőssejtek és mikroorganizmusok létrehozásával, amelyek fenntartható, környezetbarát módon, haszonállatok millióinak bevonása nélkül állítanak elő élelmiszereket és élelmiszer-összetevőket.
„Az egyre kifinomultabb technológiák, például a genomszerkesztés, a sejttenyésztés és a mikrobiális alapú élelmiszertermelés segítségével egészségesebb, fenntarthatóbb és jobb minőségű élelmiszereket lehet előállítani alacsonyabb költségek mellett és kisebb környezeti terheléssel. Mindez megteremti a szükséges feltételeket a racionális táplálkozás modelljének kialakításához" – jegyzi meg a szakértő.
Ahogy Alekszej Kabanov hangsúlyozza, az állati eredetű termékek felelősek a legtöbb negatív hatásért, a modern állattenyésztés valójában a bolygó erőforrásainak maximális kihasználására épül.
Az innovatív élelmiszeripari termékeket azonban gyakran szkeptikusan szemlélik a modern technológiával elkerülhetetlenül járó bizonytalanságok miatt. Következésképpen a bizalom kiépítése és a gondolkodásmód megváltoztatása érdekében fontos lesz egy aktívabb nyilvános párbeszéd kialakítása.
Egy másik fontos tényező a végtermék ára. Az innovatív termékek mostanra váltak megfizethetővé. Ez egy kulcsfontosságú fejlemény, amely lehetővé teszi, hogy bátran tekintsünk az egész iparág jövőjébe – véli a szakértő.
„Annak meghatározása, hogy az innovatív biotechnológia milyen szerepet játszhat az élelmiszer-termelés jövőjében, az az élelmiszer-biztonság, a gazdasági megvalósíthatóság és a mezőgazdasági gyakorlatok széles körű koncepcióját igényli, hogy a technológiai fejlődés széles körben elérhető és környezetbarát élelmiszertermékekhez vezessen, amelyeket a fogyasztók elfogadnak" – hangsúlyozza Alekszej Kabanov.
Természetesen az innovatív termékek már a polcokon vannak. De eddig csak néhány termékkategóriáról beszélhetünk. Még nem tudni, hogy lesz-e jövője egy olyan iparágnak, amely megváltoztathatja az életet a bolygón, és új esélyt adhat az emberiségnek.