Tudomány

Az Alzheimer-kór és a cukoranyagcsere zavarainak összefüggéseit vizsgálják szegedi kutatók

Az Alzheimer-kór és a cukoranyagcsere zavarainak összefüggéseit vizsgálják szegedi kutatók, az idegsejtpusztuláshoz vezető molekuláris okok feltérképezése mellett céljuk innovatív, diabetikus élelmiszeripari termékek fejlesztése is – tájékoztatott a konzorciumot vezető Pharmacoidea Kft.

Az Alzheimer-kór és a cukoranyagcsere zavarainak összefüggéseit vizsgálják szegedi kutatók
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/FCA/Science Photo Libra/DigicomPhoto

A közlemény szerint a Pharmacoidea Kft. a Lissé Kft., a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) részvételével zajló, 2025 őszéig tartó projekt 585 millió forintos költségeiből 415,6 millió forintot fedez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatása.

A cukoranyagcsere zavarai számos betegség kialakulásához vezethetnek, így az időskori memóriavesztésért felelős Alzheimer-kór egyik fő rizikófaktoraként is számontartják ezeket. A jelenleg gyógyíthatatlan Alzheimer-kór rohamos terjedésének – világszerte jelenleg 30 millióan szenvednek e betegségben – megállításához kiemelten fontos a kórképet kiváltó idegsejt pusztuláshoz vezető molekuláris okok feltérképezése.

A konzorciumvezető Pharmacoidea Kft. korábban olyan, a sejtfelszíni proteoglikánokhoz köthető molekuláris mechanizmust térképezett fel, amely felelős az idegsejtpusztuláshoz vezető fehérjeaggregátumok kialakulásáért és azok terjedéséért. A vizsgált proteoglikánoknak a cukoranyagcsere zavaraiban is központi szerepük van, ezért a konzorcium résztvevőinek célja új terápiás és diagnosztikai célpontok feltérképezésével innovatív hatóanyagok, gyógyszertesztelési megoldások és a betegség felismerését segító eljárások kifejlesztése.

Az étkezés központi szerepet játszik a cukoranyagcsere zavarainak kialakulásában, ezért a kutatókhoz a Lissé Kft. is csatlakozott, amely az SZTE Mérnöki Karának élelmiszermérnökeivel biológiailag értéknövelt diabetikus édesipari termékeket fejleszt, kiaknázva a konzorcium tagjai által elért élettudományi kutatási eredményeket is. A nemzetközi fejlesztésekben élen járó hazai kutatók közreműködésével megvalósuló projekt így a terápiás és diagnosztikai technológiák és termékek mellett olyan innovatív, diabetikus élelmiszeripari termékeket is eredményezhet, amelyek a fogyasztóbarát édesipari termékeket ötvözik az élettanilag kedvező hatóanyagokkal.

Kapcsolódó írásaink

A nyomasztó memóriazavar

ĀSzámos testi-lelki tényező hat a memóriánkra, de a legnagyobb hatást az életkorral összefüggő változások jelentik

Az Alzheimer-kór nem fejben dől el

ĀA kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a bélflóra döntő szerepet játszik a betegség kialakulásában, és előre is jelezheti a bajt