Tudomány

Százmillió éves dinoszaurusznyomokat tárt fel a texasi szárazság

A texasi nyári meleg és száraz időjárás váratlan meglepetést hozott felszínre. A Glen Rose-ban található Dinosaur Valley State Park parkőrei mintegy hetven dinoszaurusznyomot fedeztek fel, amelyeket eddig a víz és az iszap őrzött a parkot átszelő Paluxy folyóban. Becsléseik szerint a lábnyomok körülbelül 110 millió évesek – számolt be az Origo.

Százmillió éves dinoszaurusznyomokat tárt fel a texasi szárazság
Több mint 110 millió éves dinoszaurusznyomokat találtak
Fotó: AFP/Dinosaur Valley State Park

A dinoszauruszok egykor bebarangolták az egész Földet, lábnyomaikat az iszapba vésték, ahhoz hasonlóan, ahogyan mi is nyomot hagyunk magunk után egy sáros ösvényen. Az idő múlásával a nyomaik körüli sarat homok- és kőrétegek váltották fel, amelyek fokozatosan sziklává szilárdultak. Ezeket a megkövesedett lábnyomokat figyelhetjük meg és csodálhatjuk meg ma világszerte. Az újonnan talált lábnyomok kétféle dinoszauruszhoz, az Acrocanthosaurushoz és a Sauroposeidonhoz tartoznak – írják.

Az előbbi egy Theropoda (a hüllőmedencéjű dinoszauruszok két lábon járó csoportja), amely arról ismert, hogy üreges csontokkal, három lábujjal és karmokkal rendelkezett. A másodiknak, a Sauropodának nagyon hosszú nyaka és farka, kis feje és négy lába volt. Az Acrocanthosaurus lehetett észak-amerika egyik legnagyobb ragadozója, amely 145 millió és 101 millió évvel ezelőtt élt a kora kréta időszakban. A kutatók szerint pont Sauroposeidonra vadászhatott. Szakemberek úgy vélik, hogy a Dinosaur Valley State Parkban feltehetően sok dinoszaurusz lakott, mivel nem ez az első eset, hogy nyomokat találtak – számolt be a lap.

Kapcsolódó írásaink