Tudomány

Agyunk villámgyorsan képes felismerni a nálunk jobbakat

Hogyan érzékeljük a domináns embereket

Az emberek, mint sok főemlőstársunk, összetett társadalmi struktúrákban léteznek. Számos oka van annak, hogy miért hasznos kitalálni, hogy ezeken a társadalmi hierarchiákon belül ki birtokolja a legnagyobb hatalmat, és egy új tanulmány kimutatta, hogy agyunk elképesztően gyorsan képes erre – írta az IFL Science.

Agyunk villámgyorsan képes felismerni a nálunk jobbakat
képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Korábbi kutatások kimutatták, hogy több időt töltünk a domináns emberekkel, mint az alacsonyabb státuszúakkal a társas interakciók során. Agyi képalkotó vizsgálatok kimutatták, hogy ezt a figyelemhez kapcsolódó területek fokozott aktivitása támasztja alá. Amit a tudósok ezekkel a módszerekkel nem tudtak megállapítani, az a hatás időzítése volt. Az arcuk láttán nagyon gyorsan rájövünk, hogy kik a domináns karakterek, vagy kell egy kicsit több kognitív feldolgozás?

A Queenslandi Egyetem kutatói most egy tanulmányt tettek közzé, amely bemutatja, hogy agyunk elképesztő sebességgel ismeri fel a domináns embereket.

„Mérték az elektromos aktivitást az agyban, miközben a résztvevők másokkal játszottak együtt, akik vagy sokkal jobbak vagy rosszabbak voltak náluk, legalábbis ők így gondolták” – magyarázta az első szerző, Dr. Alan Pegna.

A vizsgálatban 28 ember vett részt, és olyan számítógépes játékot játszottak velük, amely tesztelte a reakcióidejüket. A játék során azt mondták nekik, hogy rövidebb reakcióidővel virtuális pénzt nyerhetnek, és négy másik játékossal szemben rangsorolják őket, akik egy előző napon részt vettek a játékban.

A játékosok nem tudták, hogy a saját pontszámukat véletlenszerűen „győzelemként” jelölték ki az idő felében, a többi időben pedig „vereségként”, így mindig a közepén végeznek. 10 forduló után megkapták a saját átlagpontszámukat, valamint a másik négy versenyző pontszámait és fényképeit.

„A fotósorozat fiatal színészekről készült, és az ő teljesítményüket kitalálták, így egyesek folyamatosan jobbak voltak, mint a résztvevők, míg mások következetesen rosszabbak voltak” – árulta el Dr. Pegna.

„Az agy elektromos aktivitását akkor mérték, amikor ezeknek a domináns és nem domináns játékosoknak a fényképei megjelentek a képernyőn. Az eredmények azt mutatták, hogy néhány perces játék után az agy másképp kezdett reagálni a domináns, mint a nem domináns egyed nézetére.”

A limbikus rendszeren belüli agyterületek , amelyek szabályozzák a hangulatot és szabályozzák az erős érzelmeket, például a félelemre adott válaszainkat, különösen a megnövekedett az aktivációt.

Az eredmények bizonyítják, hogy a társadalmi dominancia nagyon korán feldolgozódik, az agyunkban.

Ez azért fontos, mert emberekként gyakran kerülünk olyan helyzetekbe, ahol hasznos, ha gyorsan megértjük, kik a „vezetők” és kik a „követők”.

Kapcsolódó írásaink