Tudomány

Elhunyt Vajna Zoltán Széchenyi-díjas gépészmérnök, az MTA rendes tagja

Több humanitárius szervezet, így például a Johannita lovagrend és a Nyilas Misi Alapítvány tevékenységében is aktív szerepet vállalt

Életének 95. évében elhunyt Vajna Zoltán Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hidrodinamikai Rendszerek Tanszékének professzor emeritusa, a Gépészmérnöki Kar volt dékánja – tudatta a BME az MTI-vel kedden.

Elhunyt Vajna Zoltán Széchenyi-díjas gépészmérnök, az MTA rendes tagja
Elhunyt Vajna Zoltán Széchenyi-díjas gépészmérnök, az MTA rendes tagja
Fotó: Bme.hu

Vajna Zoltánt május 27-én érte a halál.

A tudós 1928-ban született Kolozsváron. Gimnáziumi tanulmányait szintén Kolozsváron végezte, majd egy évig járt a kolozsvári (akkori) Bolyai Tudományegyetem matematika–fizika szakára. 1948-tól a BME Gépészmérnöki Karán folytatta tanulmányait, ahol 1952-ben diplomázott. A végzés után rövid ideig a Szellőző Művekben dolgozott, majd aspiránsként Pattantyús-Ábrahám Géza hívására visszatért a Műegyetemre, ahol aztán Gruber József vezetésével három év alatt megszerezte a kandidátusi címet. Élete további részében mindvégig a Műegyetemen dolgozott.

Témája a radiális átömlésű ventilátorok lapátozásának számítása volt a hidrodinamikai szingularitások módszerével. Az egyik Szellőző Művekben tervezett radiális ventilátor típusjele, a VHF első betűje Vajna Zoltán nevére utal. 1988-ban megvédett tudományok doktora dolgozata is félaxiális ventilátorok kvázi-háromdimenziós méretezési eljárásáról szólt a közegsúrlódás figyelembevételével.

Később nagyméretű hurkolt csőhálózatok térfogatáram- és nyomáseloszlásának számítási modelljét fejlesztette a Fővárosi Vízművek szakértőjeként. Nevét viseli az Almási-Budavári-Vajna féle csőhálózat-számítási módszer. Akadémiai székfoglaló előadását a vízcsőhálózatok költségminimumra történő tervezési módszeréről tartotta 1993-ban. Az Akadémia 1998-ban rendes tagjává választotta.

Az akadémikus az országban az elsők között kezdett számítógépeken bonyolult rendszerek szimulációjára programokat fejleszteni, így a Műegyetemen az informatikaoktatás úttörője is volt. Emellett áramlástant és alkalmazott áramlástant oktatott.

Szerteágazó tudományos és általános közéleti tevékenysége volt. A Gépészmérnöki Kar dékánja volt 1990–1994 között, a rendszerváltozást követő, mozgalmas években. Nevéhez fűződik a kreditrendszer bevezetése, valamint a modulrendszerű képzés elindítása. Hat évig tagja volt az MTA Doktori Tanácsának, az IUTAM (International Union of Theoretical and Applied Mechanics) Magyar Nemzeti Bizottságának, elnöke a CISM (International Centre for Mechanical Sciences) Magyar Nemzeti Bizottságának, tagja volt a Magyar Akkreditációs Bizottság két szakbizottságának is.

Az Oktatási Miniszter felkérésére másfél évig (1999–2001) elnöke volt a Világbanki Fejlesztési Program Bizottságának, és vezette a Minisztérium Felsőoktatási Informatikai Csoportját. Az 1956-os forradalomban és szabadságharcban való részvétele folytán évekig elnöke volt a Műegyetem 1956 Alapítvány Kuratóriumának. Vajna Zoltán kezdeményezője és évekig szervezője volt az 1956. október 22-i műegyetemi eseményeket idéző emlékünnepségnek, amely ma már az állami ünnepségsorozat része.

Vajna Zoltán több humanitárius szervezet, így például a Johannita lovagrend és a Nyilas Misi Alapítvány tevékenységében is aktív szerepet vállalt.

Munkásságát egyebek mellett 1977-ben Akadémiai Díjjal, 1991-ben A Helytállásért '56-os Emlékéremmel, 1992-ben Szent-Györgyi Albert-díjjal, 1997-ben pedig Széchenyi-díjjal ismerték el, 1994-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést.

Kapcsolódó írásaink

Elhunyt Telegdy Gyula akadémikus

ĀNyolcvanhét éves korában elhunyt Telegdy Gyula Széchenyi-díjas orvosprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Szeged díszpolgára