Tudomány

Betettek egy egeret a felturbózott MRI-be

64 000 000-szor jobb lett a felvétel az agyáról

Az amerikai Duke Egyetem kutatói több mint tíz éven át fejlesztették azt az MRI-gépet, ami jóval erősebb mágnessel és számítási kapacitással rendelkezik, mint a hagyományos változatok – írta meg a hvg.hu.

Betettek egy egeret a felturbózott MRI-be
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Komoly áttörést sikerült elérniük az amerikai Duke Egyetem tudósainak az agy képalkotó vizsgálata terén. A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos lapban megjelent publikáció szerint több évtizednyi munka után sikerült a mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI) segítségével olyan felvételt készíteni egy egér agyáról, ami 64 milliószor élesebb, mint a korábbi változatok.

A példátlan részletezettségű képek nagy segítséget jelenthetnek abban, hogy megértsük, milyen hatások érik az agy működését.

Az első MRI-vizsgálatot 50 évvel ezelőtt, 1973 márciusában végezték fel. Azóta már mindennapossá vált az alkalmazása, azzal gyakorlatilag az egész testet át tudják nézni az orvosok, de az agyi rendellenességek kutatásában is óriási segítséget jelent az eszköz. Van azonban egy korlátja: az agyszövet összetett szerveződését mikroszkopikus részletességgel nem volt képes megjeleníteni. Egészen mostanáig.

A mostani képeket úgy sikerült készíteni, hogy az MRI-ben lévő mágnest egy sokkal erősebbre cserélték. Normál esetben egy ilyen mágnes 1,5-3 Tesla erősségű, ezt most egy 9,4 Teslásra sikerült kicserélni. Ehhez további, a szokásos MRI-ben használtaknál jóval erősebb eszközöket használtak, a gépet pedig nagyobb számítási kapacitással látták el – számolt be róla az IFLScience.

A megalkotott kép voxelei – ez a pixel 3D-s megfelelője – 64 milliószor kisebbek, mint amiket látni szoktunk. Egy voxel csupán 5 mikrométeres lett.

Allen Johnson, a tanulmány vezető szerzője szerint a különbség akkora, mintha az 1985-ös 8 bites Super Mario grafikáját a 2023-as Super Marióval hasonlítanánk össze. A szakember szerint a technológiával forradalmasítani lehet a központi idegrendszer tanulmányozását – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink