Történelem

Fáraószobrokat találtak a héliopoliszi naptemplomban

A leletek megerősítik, hogy az uralkodói reprezentáció különösen fontos volt a helyszínen

Egyiptomban több naptemplom is ismert, ezeket Ré istenség számára emelték, a héliopoliszi szentély viszont különösen jelentős. A városban fontossá vált az uralkodó és a napisten közti kapcsolat bemutatása – írja az ng.24.hu.

Fáraószobrokat találtak a héliopoliszi naptemplomban
Fáraószobrokat találtak a héliopoliszi naptemplomban
Fotó: Facebook/Ministry of Tourism and Antiquities

Ókori fáraókról mintázott szobrokat találtak az egyiptomi Héliopolisz ősi naptemplomában – számol be a Live Science. Az egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium szerint többek között II. Ramszeszt (i.e. 1279–1213), IX. Ramszeszt (i. e. 1126–1108), Horemhebet (i.e. 1323–1295), illetve II. Pszammetiket (i.e. 595–589) ábrázoló alkotásokat fedeztek fel – olvasható az ng.24.hu oldalán.

Egyiptomban több naptemplom is ismert, ezeket Ré istenség számára emelték, a héliopoliszi szentély viszont különösen jelentős. Dietrich Raue, a Német Régészeti Intézet munkatársa és a projekt vezetője szerint a korabeliek úgy hitték, hogy a világ Héliopolisznál született meg, és itt kelt fel először a nap. A városban fontossá vált az uralkodó és a napisten közti kapcsolat bemutatása, a királyok legitimálása, ezért sok fáraó építkezett, állíttatott szobrokat és obeliszkeket errefelé.

A kutatók a közelmúltban olyan szobortöredékekre bukkantak, amelyek szfinxekhez tartoztak. Az uralkodókat megjelenítő alkotások a naptemplom kapuinál vagy obeliszkek mellett állhattak. Az ókor egy pontján a szobrokat elbontották, majd építőanyagként hasznosították újra.

Noha Héliopolisz jelentősége régóta ismert, és számos vizsgálat zajlott már a helyszínen, a mostanihoz hasonló felfedezések megerősítik, hogy még mindig sok a feltárnivaló a környéken – írja az ng.24.hu.

Kapcsolódó írásaink

Rekonstruálták II. Ramszesz arcát

ĀAz uralkodó múmiáját 1881-ben fedezték fel Luxor közelében, a maradványokat jelenleg a kairói Egyiptomi Civilizáció Múzeumában őrzik