Történelem

Rekonstruálták II. Ramszesz arcát

Mumifikálódott maradványai alapján rekonstruálták II. Ramszesz arcát – írta a Live Science cikke alapján a 24.hu. A 66 éven át uralkodó fáraó halálakor a kilencvenes éveiben járt, ezzel igazi matuzsálemnek számított, a szakértők azonban megfiatalították, hogy nagyjából 45 évesnek tűnjön.

Rekonstruálták II. Ramszesz arcát
II. Ramszesz
Fotó: AFP/Amir Makar

A modellt tavaly ősszel készítették el.

Háromdimenziós korregressziós folyamatot végeztünk, hogy eltávolítsuk az öregedés néhány jelét, és hogy középkorúként, hatalma csúcsán ábrázolhassuk – mondta Caroline Wilkinson, a Liverpooli John Moores Egyetem Face Lab igazgatója. Szahar Szaleem, a Kairói Egyetem radiológusa és a projekt vezetője szerint a fáraó kifejezetten jóképű volt.

Az uralkodó múmiáját 1881-ben fedezték fel Luxor közelében, a maradványokat jelenleg a kairói Egyiptomi Civilizáció Múzeumában őrzik. A rekonstrukcióhoz CT-adatok alapján készítettek 3D-s virtuális modellt a fejéről és a koponyájáról, magát az arcot egy törvényszéki munkákhoz használt szoftverrel hozták létre. Ezt követően a korabeli vonásokat figyelembe véve, CGI segítségével vitték fel a bőrt, a hajat és a szemet, végezetül pedig egy szoftverrel fiatalították meg a modellt.

Egyes elméletek szerint II. Ramszesz volt az a Bibliában szereplő fáraó, akinek uralkodása alatt a zsidók Mózes vezetésével kivonultak Egyiptomból. Az uralkodó időszámítás előtt 1303 körül született I. Széthi fiaként. Az időszámítás előtt 1279-ben trónra lépő, Nagy Ramszeszként is ismert uralkodó az ókori Egyiptom egyik leghatalmasabb fáraója volt: kiterjesztette birodalma határait, és jelentős építkezésekbe kezdett. A fáraó 1213-ban halt meg.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink