Tudomány

Akár már idén elkészülhet a világ első ammóniameghajtású hajója

Az ammónia ígéretes alternatívának tűnik üzemanyagként

Egy amerikai startup állt elő az ötlettel, és ha sikeres lesz az első projekt, úgy a jövőben kereskedelmi hajókat is gyárthatnak ammóniameghajtással – írta meg a liner.hu.

Akár már idén elkészülhet a világ első ammóniameghajtású hajója
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A brooklyni, New York-i székhelyű Amogy startup egy igen ambiciózus ötletet valósít meg, és terveik szerint akár még idén, az év vége előtt bemutathatják a világ első ammóniameghajtású hajóját. Amennyiben pedig sikerrel járnak, úgy jövőre megkezdik a kereskedelmi hajókra való átállást – írta meg a liner.hu.

A startup ötlete azért is számít mérföldkőnek, mert a tengeri szállítás jövője kérdésessé vált: a globális szén-dioxid-kibocsátás három százalékáért felelős iparág már jó ideje szeretne átállni zöldebb közlekedési módra, ám a ma rendelkezésre álló technológiák, például az elektromos akkumulátorok nem képesek a hosszabb távú szállítás biztosítására.

Az ammónia ígéretes alternatívának tűnik üzemanyagként, ám első körben bizonyítania kell.

Az Interesting Engineering jelentése szerint a 2020-ban alapított startup célja, hogy ammóniaalapú, nagy energiasűrűségű megoldásaival dekarbonizálja a teherszállítást: tavaly a vállalat már bemutatta, hogyan lehet ammóniával meghajtani nehézgépeket, például traktorokat vagy félpótkocsikat.

Az Amogy most azt tűzte ki céljául, hogy technológiáját átültesse a vízi közlekedésbe is, és ezt demonstrálva egy vontatóhajóval kezdenek. Noha nem a vontatóhajó lenne az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a tengeri hajózásról beszélnünk, mégis a hajózási ipar egyik kulcsfontosságú eleme, és gyakran használják a nagyobb hajók tengerre vontatására.

Az Amogy választása egy 1957-ben épült hajóra esett, amely az elektromos motorok működtetéséhez dízelgenerátorokat használ. A startup tervei szerint a dízelgenerátort cserélik le ammóniás generátorra, ám ami még ennél is különlegesebbé teszi a dolgot, az az, hogy az egy megawattos generátor teljesítménye háromszorosa a nyerges vontató bemutatóhoz használt teljesítménynek – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink