Tudomány

Rekonstruálták két Spinosaurus agyát

Kiderült, hogy az állat szaglása valószínűleg gyenge lehetett, és az alacsony frekvenciájú hangokat hallotta igazán jól

Ez segít megérteni, miként reagálhattak ezek az őshüllők a környezetükre – írta meg a National Geographic.

A Southamptoni Egyetem és az Ohiói Egyetem kutatói a Journal of Anatomy folyóiratban mutatták be a két őshüllő koponyája segítségével rekonstruált agyát és belső fülét – írta meg a National Geographic. A Spinosaurusok krokodilszerű állkapoccsal és kúpos fogakkal rendelkező, hosszú nyakú Theropoda dinoszauruszok voltak, ezek a tulajdonságaik pedig valamiféle vízi jellegű életmódot tettek lehetővé. Valószínűleg a folyópartokon is vadászhattak, de többek közt nagy testű halakat is ehettek, ezzel pedig igencsak más módon éltek, mint a rokon Allosaurusok vagy a T. rex.

A kutatók két 125 millió éves, nagy-britanniai Spinosaurus-leletet vizsgáltak meg, ezek a legrégebbi ismert koponyák, amelyek az agykoponyai részt is tartalmazták, így a róluk készült digitális modell segítségével meg lehetett határozni az egykori agy felépítését is.

Objektum doboz

Kiderült, hogy az állat szaglása valószínűleg gyenge lehetett, és az alacsony frekvenciájú hangokat hallotta igazán jól. Későbbi, specializáltabb életmódú leszármazottaihoz képest kissé fejletlenebb volt e két állat egyensúlyszerve és az az agyterülete, amely a fej egyenes tartásáért felelt. E tulajdonságaikban jobban hasonlítottak a nagy testű Theropodákra, és a vízi jellegű életmódjuk még nem tükröződött az agyuk felépítésében.

„Furcsa, hogy az agyuk nem volt még specializált, miközben a koponyájuk alakja kimondottan a halfogáshoz alkalmazkodott” – mondta Darren Naish, a kutatás egyik résztvevője. Nagyszerű azonban ennek ellenére is, hogy rengeteg információ kiderült a Spinosaurusok érzékszervi képességeiről és egyensúlyérzékéről. Az eredményeket az tette lehetővé, hogy egyre kifinomultabb CT-technikák állnak rendelkezésre, amelyekkel a kövületeket is vizsgálni lehet – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink