Történelem

Megtalálhatták Egyiptom legendás királynőjének sírját?

Nefertiti régóta az ókori Egyiptom tanulmányozásának középpontjában állt

Az egyiptomi királynő lehet, hogy Egyiptom egyik legismertebb sírjában nyugszik – írja a promotions.hu.

Megtalálhatták Egyiptom legendás királynőjének sírját?
Nefertiti az ókori Egyiptom 18. dinasztia uralkodója, IV. Amenhotep fáraó felesége volt
Fotó: AFP/John Macdougall

Nefertiti az ókori Egyiptom 18. dinasztia uralkodója, IV. Amenhotep fáraó felesége volt. A 14. század elején élt, és körülbelül 30 éves korában lelte haláltát. A történelem folyamán egyik legismertebb műalkotás a nevéről elnevezett mellszobor, amelyet az amarnai korszakban készítettek. A művészeti alkotás mellett Nefertiti jelentős politikai és vallási szerepet is betöltött, és a fáraó mellett aktív politikai szereplő volt. Ám végzetes sorsa ismeretlen, mivel az utolsó említése az egyiptomi történelmi feljegyzésekben nem utal az ő későbbi sorsára vagy halálára. Ennek eredményeként számos teória alakult ki, de az igazságra eddig nem derült fény – írja a promotions.hu.

Most úgy tűnik, az ókori Egyiptom történelmének egyik szakértője szerint lehet, hogy Egyiptom egyik legismertebb sírjában nyugszik azóta is, hogy évezredekkel ezelőtt nyugalomra helyezték.

Egyiptom titkokat őrző temetkezési helye, Nefertiti királynő sírja talán ott lehet elrejtve, ahol Tutankhamoné.

Nefertiti Tutankhamon mostohaanyja volt, de sírejének helye rejtély volt. Most az amerikai Kairói Egyetem régésze, Dr. Ikram tárhatja fel az akkori nyughelyet.

Dr. Ikram az mondta: „Vita volt arról, hogy a királynő sírja Tutankhamon sírja mögött van-e, ám a tudományos vizsgálatok ellentmondásos eredményeket adtak”.

Nefertiti régóta az ókori Egyiptom tanulmányozásának középpontjában állt, mellszobrát többször is lemásolták, de az eredeti változata még mindig a berlini Neues Múzeumban található. A múzeum honlapja szerint a mellszobor eredetileg egy műhelyben található, de a faraónő testét soha nem találták meg.

Dr. Ikram hozzátette: „Ha egy érintetlen királyi sírt találunk, rengeteg információt szerezhetünk a vallásról, hagyományokról és anyagi kultúráról. Lehetőség nyílik a késői 18. dinasztia bonyolult vallási világának felderítésére is.”

Kapcsolódó írásaink