Történelem

Szenzáció Egyiptomban: bizonyítékot találtak, hogy Tutanhamon egyiptomi fáraó nem is férfi volt

Tudósok tovább vizsgálják a legújabb egyiptomi felfedezést

A történelem során több Tutanhamon néven ismert egyiptomi fáraó tűnt fel, azonban a legismertebb közülük Tutanhamon, vagyis Tutankhamon IV. Amenhetep. Ő Egyiptom uralkodója volt a 18. dinasztia idején, Kri. e. 1332 és 1323 között. Egy francia kutató állítja, hogy az ősi Egyiptomból származó Tutanhamon az a személy lehetett, aki a bibliai „Mózes” néven ismert volt. Összességében elmondható, hogy Tutanhamon nagyon fiatalon került a trónra, és rövid uralkodásának híre főként a híres sírja kapcsán maradt fent. Az elátkozott sír évezredekig rejtve maradt a világ szeme elől. A felfedezésnek köszönhetően a Tutanhamon kincseinek hatalmas gyűjteménye jelentős információkkal szolgált az ókori Egyiptomra és a fáraók életére vonatkozóan – írta a promotions.hu.

Szenzáció Egyiptomban: bizonyítékot találtak, hogy Tutanhamon egyiptomi fáraó nem is férfi volt
Tutanhamon fáraó szarkofágja
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Stringer

A rejtély, amely körülveszi Tutanhamon sírját, mélyül az izgalmas tervezési elemek felfedezésével. Különösen a bejáratnál bekövetkező szokatlan jobbra kanyarodás a hagyományos elvárásokat kérdőjelezi meg. Az ősi Egyiptomban balra fordulás a férfiasságot szimbolizálta, ami a fáraók sírok tervezésének lényeges eleme volt.

Azonban Tutanhamon sírja jobbra kanyarodik, eltérve a normától. Ez az eltérés kérdéseket vet fel a sír eredeti lakójával kapcsolatban. Míg a férfi fáraók sírjáratai táltalában balra fordulnak, az egyetlen másik jobbra fordulás Hatshepsut sírjához tartozik, egy női fáraóhoz.

Ez arra utalhat, hogy Tutankhamon sírja egy nő számára épült?

A további vizsgálatok során új rejtélyes nyomok kerültek felfedezésre. Az edényeken nőies vonásokkal rendelkező arcképek láthatók, eltérve a férfias normától. Még Tutanhamon ikonikus halotti maszkja is feltűnést kelt sajátos férfias tervezésével, ellenben a sírba talált képeken az arc fülbevalót visel, ami női fáraóra utalhat. Ezek a furcsa részletek elgondolkodtatnak bennünket Tutanhamon sírjának eredeti lakójának azonosságával kapcsolatban, vajon eredetileg egy nő számára épült-e.

Kapcsolódó írásaink