Történelem

Izgalmas titkokat rejtett az ősi város

A kutatók korábban vallásos építményekre, valamint olyan struktúrákra koncentráltak, amelyek az elithez köthetők

Egy időszámítás előtti 2700-ból származó fogadó maradványaira bukkantak Irakban – számol be a CNN alapján a hirado.hu.

Izgalmas titkokat rejtett az ősi város
Képünk illusztráció
Fotó: A Ministero della Cultura Inst

A National Geographic cikke szerint a kutatók Lagas ősi városánál folytattak feltárást, amikor nagyjából 50 centiméterrel a felszín alatt megtalálták az épületet. A fogadó egy szabadtéri étkezőből és egy szobából állt, a lelőhelyen padok, egy sütő, élelmiszer-maradványok, valamint egy kezdetleges hűtőrendszer is előkerült.

Objektum doboz

Reed Goodman, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint először a nyitott részt fedezték fel, amelynek feltárása nem volt egyszerű.

A megtalálás után néhány hónappal, 2022 őszén ismét kilátogattak a helyszínre, és komolyabb ásatásokba kezdtek: ekkor bukkantak a méretes sütőre és a halmaradványokat őrző tálakra.

Lagas Dél-Mezopotámia egyik legősibb és legjelentősebb városa volt, a település az időszámítás előtti 5. évezredtől a 2. évezred közepéig volt lakott. A lelőhely ma nagyon fontos régészeti helyszínnek számít, a legújabb feltárássorozat 2019-ben kezdődött.

A kutatók korábban vallásos építményekre, valamint olyan struktúrákra koncentráltak, amelyek az elithez köthetőek, az újabb vizsgálatokkal viszont a város szélesebb környezetét próbálják megérteni. A fogadó megtalálása sokat elárul a korabeli középosztályról.

Kapcsolódó írásaink