Sport

Feltűnési viszketegségében teleszórta sárga lapokkal a meccset

Messi úgy kritizált, hogy jelezte, nem mondhat semmit

A mémgyárak még alszanak a péntek éjszakába nyúlt, tizenegyespárbajban végződő Argentína–Hollandia vb-negyeddöntő után, amelyre azért is kerülhetett sor, mert a spanyol játékvezető botrányosan gyengén, sárga lapjaival ide-oda mutogatva vezette a mérkőzést. Annyi sárgát osztott ki, amennyit labdarúgó-világbajnokságon soha, senki.

Feltűnési viszketegségében teleszórta sárga lapokkal a meccset
Mateu Lahoz bátran szembenézett Messivel, és a csapatkapitánynak is felmutatta a sárgát
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Lionel Messi, a mérkőzés hőse, az argentinok csapatkapitánya, aki az első argentin gólt káprázatos gólpasszal segítette, míg a másodikat maga lőtte, s később a tizenegyesét is magabiztos értékesítette, szóval Messi nem kerülhette el, hogy mit szól a mérkőzésük játékvezetéshez.

És bár igyekezett elkerülni a választ, jól tudva a szabályokat és hogy mit kockáztat, azért nem nehéz a sorok közt kiolvasni a véleményét.

„Nem akarok a játékvezetőről beszélni, mert megbüntethetnek. Nem mondhatom, amit gondolok, de ez a bíró nem nőtt fel ennek a mérkőzésnek a szintjéhez” – mondta. Ez a bíró... No igen.

Pedig Mateu Lahoz jó nevű. Volt. A sárga lapok számát (18!) tekintve világbajnoki csúcsot hozó mérkőzés nem válik dicséretére.

Objektum doboz

A Valencia közeli Algímia d'Alfarában született 45 éves tornatanárból lett La Liga- (2008) és FIFA- (2011) játékvezető pénteken a második negyeddöntőben az első pillanattól kezdve a baj okozója és nem orvoslója volt.

Összesen 15 játékost figyelmeztetett, ha sikerült jól vezetni a jegykőkönyvet – egyet már a lecserélése után, a kispadon ülve –, adott két sárgát az argentin edzőknek, de kiszaladt valamiért az argentin kispadhoz Di Maríához is, hogy elbeszélgessen vele, ezzel szemben a meccs utolsó szakaszában, amikor a holland kispadosok beszaladtak a pályára, és szép kis dulakodás kezdődött a két csapat játékosai között, ő csak egyre hátrált, majd amikor a feszültséget a játékosok és a stábtagok valamelyest elrendezték, elővette a sárgáit.

Nevetséges volt. Mint az a tesitanár, aki egy szakközépiskola tesztoszterontól feszülő osztályának egymásnak ugró tagjai elől menekül...

Légüres térben, Lahoz már újabb osztás előtt, csak még keresi a delikvenst, miközben a hollandok fizikai presszió alatt tartották az argentinokat
Légüres térben, Lahoz már újabb osztás előtt, csak még keresi a delikvenst, miközben a hollandok fizikai presszió alatt tartották az argentinokat
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Lahoz szép számmal kapott megvető mosolyt, nevetést mindkét csapat játékosaitól. Akik persze nem szentek. Szerintük ők sosem hibáznak, míg az ellenfél bezzeg, de azért a kamera nagyon is sokat láttatott ezekből a sokszor jogos reakciókból.

Várjuk a FIFA reakcióját, vagy ha néma marad, akkor kíváncsiak vagyunk, mikor kap újra fontos mérkőzést a spanyol sípmester...

Kapcsolódó írásaink