Sport

Az argentinok nyertek, a hollandok veretlenül búcsúztak

Az Albiceleste a horvátokkal játszik majd az elődöntőben

A nap második mérkőzése is tizenegyespárbajban dőlt el a katari labdarúgó-világbajnokságon. A 120 perc után 2–2-re állt Argentína és Hollandia, majd a dél-amerikaiak léptek tovább.

Az argentinok nyertek, a hollandok veretlenül búcsúztak
Emiliano Martínez volt a tizenegyespárbaj hőse
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Evrim Aydin

Azt írta egy külföldi futballszurkoló a közösségi médiában: a holland válogatott általában totális futballt szokott játszani. Most totálisan unalmasat játszott. Nehéz lenne vitatkozni az állítással, de legyünk udvariasak, mindazonáltal tényszerűek: az Oranje játéka elmaradt a várakozásoktól az első nyolcvan percben.

Az argentinok sem csillogtak, de az első félóra után Lionel Messi álompasszt adott ballal a tizenhatoson belül belépő Molinának, aki Blindet megelőzve, mielőtt Van Dijk odaért volna, a hálóba lőtte a labdát.

Az Albiceleste ezzel megszerezte a számára nagyon is megnyugtató és nagyon is sokat érő vezető gólt, és uralta a játékot. A 80. percig a hollandok egyetlen labdája sem találta el a dél-amerikaiak kapuját, s összességében mindössze egy lövéssel próbálkoztak.

Amikor a 72. percben Acuna csele után Dumfries szinte a tizenhatos vonalánál, de már belül, elhúzta az argentin középpályás lábát, úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés. Antonio Mateu Lahoz, a spanyol bíró befújta a büntetőt, a VAR pedig megerősítette, jó az ítélet. Lionel Messi magabiztosan belőtte, megszerezve pályafutása tizedik vb-gólját.

A hollandok mégis feléledtek, elsősorban a csereként beálló Wout Weghorst fejjátékára építve. A csatár a 83. percben szépített, majd az általa lefejelt labdát Berghuis az oldalhálóba lőtte. Jó lehetőség volt.

Louis van Gaal Weghorst és Luuk de Jong beküldésével visszaforgatta az idő kerekét, két toronyszerű középcsatárral próbálkozott, bízva a fejjátékukban.

Forrtak az indulatok. Gakpo szabadrúgást harcolt ki az argentin kaputól 18 méterre. Berghuis belelőtte a labdát a sorfalba. A 100. percben újabb kapuközeli szabadrúgást kapott az Oranje, jogosan. Különleges megoldást választottak, nem rálőtték, hanem legurították a labdát, s Weghorst kiegyenlített.

Jöhetett az igazi hosszabbítás. Az első fele szinte esemény nélkül leszaladt, de a másodikban az argentinok sokkal jobban játszottak. Legalább három-négy helyzetük volt, de nem tudtak előnybe kerülni.

Tizenegyespárbaj döntött, mint a délutáni negyeddöntőben.

Az első két lövésüket elrontották a hollandok, közben Messi gólt lőtt, majd Paredes sem hibázott, s attól kezdve nyeregben volt az Albiceleste, még az is belefért a számára, hogy Enzo Fernandez is hibázott. A döntő lövést Lautaro Martínez küldte a kapuba. Argentína 4–3-ra nyerte a szétlövést, s bejutott a világbajnoki elődöntőbe, ahol majd Horvátországgal találkozik.

A 2014-es vb-második a 2018-assal.

Kapcsolódó írásaink